Örökölhető-e a siketség?

Arra szeretnék választ kapni, hogy a siketség örökölhető-e, vagyis adva van egy fiatalember, aki normálisan hall és beszél, a szülei viszont mind a ketten nagyothallók (siketek) és nem tisztán beszélnek, jelbeszéddel kommunikálnak. A siket szülőktől származó fiúnak a gyermekei örökölhetik-e nagyszülőktől a siketséget? Ha igen, akkor ennek mennyi az esélye vagy egyáltalán nem függ össze az örökléssel a siketség. Nagyon várom mielőbbi szíves válaszukat.

Dr. Zaránd Rajmund válasza siketség témában

Tisztelt Asszonyom!

A megbetegedések általában recesszív génekhez kötve öröklődnek, vagyis generációkat átugranak, és mindkét szülőtől kell a hibás gént hozni, hogy a betegség manifesztálódjon. Bár ennek ellentmond az, ha mindkét szülő siket (tehát vélhetően mindketten homozigóta recesszív genotípusúak) , mert ez esetben az összes utód siket kellene legyen. Talán a mozaicizmus vagy kromoszóma deléció esetén (lényegében nem homozigóta recesszív a genotípus, "csak" fenotípus) lehetséges monogénes öröklődéssel a jelenség. Illetve ha a két szülő siketsége más-más genetikus forrásból ered.

Nyilván nagyobb esélye van egy ilyen embernek genetikusan siket utódot nemzenie, de korántsem törvényszerű.

Ennél többet csak a genetikus tud mondani a konkrét betegség és genotípusok ismeretében.

Kérdés: 2013. augusztus 06., 23:56; Megválaszolva: 2013. augusztus 08., 11:48
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...
Normális ha az orromból...
Kedves Webdoktor! Napok óta náthás vagyok, mivel sajnos influenzával küzdöm. Magas lázzal is jár. Iszonyatos fájdalmas érzek a szájpadlásomnál...
Gyermek,mandulakő
Kedves Dr.Úr! Kisfiam 5 éves.A napokban mindkét oldalt fehér,lerakódásnak tűnő, laikuskunként mandulakőnek nézem.1x volt már neki 1 éve de az...
Idegen test érzés a torkom alsó...
Tisztelt Doktor Úr! Előzményként annyit, hogy évek óta Dymista orrsprét használok, mert túlzott váladékképződés volt, ami folyamatosan...