Örökölhető-e a siketség?

Arra szeretnék választ kapni, hogy a siketség örökölhető-e, vagyis adva van egy fiatalember, aki normálisan hall és beszél, a szülei viszont mind a ketten nagyothallók (siketek) és nem tisztán beszélnek, jelbeszéddel kommunikálnak. A siket szülőktől származó fiúnak a gyermekei örökölhetik-e nagyszülőktől a siketséget? Ha igen, akkor ennek, mennyi az esélye vagy egyáltalán nem függ össze az örökléssel a siketség. Nagyon várom mielőbbi szíves válaszukat.

Dr. Zaránd Rajmund válasza siketség témában

Tisztelt Asszonyom! A megbetegedések általában recesszív génekhez kötve öröklődnek, vagyis generációkat átugranak, és mindkét szülőtől kell a hibás gént hozni, hogy a betegség manifesztálódjon. Bár ennek ellentmond az, ha mindkét szülő siket (tehát vélhetően mindketten homozigóta recesszív genotípusúak), mert ez esetben az összes utód siket kellene legyen. Talán a mozaicizmus vagy kromoszóma, deléció esetén (lényegében nem homozigóta recesszív a genotípus, "csak" fenotípus) lehetséges monogénes öröklődéssel a jelenség. Illetve ha a két szülő siketsége más-más genetikus forrásból ered. Nyilván nagyobb esélye van egy ilyen embernek genetikusan siket utódot nemzenie, de korántsem törvényszerű. Ennél többet csak a genetikus tud mondani a konkrét betegség és genotípusok ismeretében.

Megválaszolva: 2013. augusztus 08.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...
Állandó felsőlégúti panaszok
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan felső légúti betegségekben szenvedek. Egy év alatt legalább hatszor folyik az ortom és fáj...