Szekretoros IGA hiány

Tisztelt Szakértő! Öt éves kislányomnál Szekretoros IGA hiányt diagnosztizáltak < 0, 08 az IGA-ja. Kb. 30 alkalommal kapott már antibiotikumot, tudna-e tanácsot adni abban, hogy esetleg a fájdalommentes arcüreg átöblítés hatásos lenne-e számára? Havi gyakorisággal megbetegszik ami azt jelenti, hogy zöld színű váladék ürül az orrából több napon keresztül és csak antibiotikum használ nála. Tavaly műtötték garat- és orrmandulával mert állandó jelleggel a száján vette a levegőt. Az orrmandulája visszanőtt, két hét múlva megyünk megint műtétre. Az orvos nem garantálja, hogy ezután sem lesz beteg. Jelenleg ha megbetegszik, legtöbbször a száján veszi a levegőt. Orrsövényferdülést is diagnosztizáltak nála amit tudomásom szerint 18 éves kor alatt nem műtenek. Állandó gyógyszert nem szed, a prick-teszt is negatív lett illetve vérből mindenféle allergia negatív lett. 2012-ben két alkalommal kapott Bronhovaxum-kúrát. Tavaly télen 5 hónap alatt 5 antibiotikumot kapott, tavalyelőtt télen 9 hónap alatt 9 antibiotikumot kapott. Hypoxiával született, a szülés után Augmentint kapott 6 napig, 5 hónapos korától 20 hónapos koráig 8 antibiotikumot kapott. Mit tanácsol Tisztelt szakértő, hová lehetne még fordulni illetve javasolja-e a fájdalommentes arcüreg öblítést? Válaszát köszönöm: Andi

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza gyakori felsőlégúti fertőzés témában

Kedves Kérdező!

Ennyi idős korban nagyon megfelelő, tökéletes helyettesítője az arcüreg öblítésnek a Proetz-kezelés, amikor nem szúrunk, nem pungálunk, hanem hanyatt fektetve a gyermeket az orrába testhőmérsékletű élettani sóoldatot juttatva, a másik orrfélen átszívva, átöblítjük az arcüregeket, és az orrjáratokat. A gyermekek nem minden esetben tolerálják jól, mert kellemetlen, bár fájdalmatlan. Nagyon hasznos, kezelés, jó eredményekkel. Sajnos kevesen tudnak jól "Proetzölni", kevesen alkalmazzák.

Otthon is alkalmazhatóak különböző orrmosó technikák (pl. a SinuRinse rendszer, amiből kifejezetten gyermekek számára is készítenek szetteket) , ezek megfelelően alkalmazva, a gyógyszeres kezelés mellett szintén kiválthatják az arcüregpunkciót.

Egyes esetekben sikerre viszi a kezelést és csökkenti a visszaesések számát, ha napi egy alkalommal fül-orr-gégész/gyermek fül-orr-gégész szakorvos a nyálkahártyaduzzanat csökkentő gyógyszer (orrcsepp) célzott, kifejezetten az arcüregi szájadékhoz való jutattása után leszívja az orrváladékot, majd élettani sóoldatottal, vagy sós orrspray-vel átmossa az orrjáratokat. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás, melyet a gyermekek kiválóan tolerálnak. Én 10 éves kor alatt ezt az utóbbit részesítem előnyben. Üdvözlettel: dr. Piros Zsuzsanna fül-orr-gégész

Kérdés: 2013. július 24., 20:06; Megválaszolva: 2013. július 25., 22:43
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka
Alvás probléma
Gombóc érzés
Hallás csökkenés, orrdugulás