otoneurológia

Lassan 1 éve szenvedek különböző állapotok között. Napközben nagyon felidegesítettek, majd este egy ostorszerű csattanást éreztem valahol a fejem jobb tetején.Ezután elaludtam, majd reggel a szokásos gyors ébredés, rohanás. Még ekkor sem éreztem semmit.1 órával később „összeomlott” a világ: egyik pillanatról a másikra nagyon erős szédülés, émelygés, hányinger, és jobb oldali arc zsibbadás.Valahogy hazaértem, hőemelkedésem is volt. A jobb szemgolyómon pattanó érzés volt. Azt mondták, hogy pihenjek sokat, mert túlhajszolt vagyok. A következő egy-két hétben háziorvos, és ügyelet között ingáztam. Jobb fülemben olyan érzés volt, mintha dugót tettek volna bele, és ráadásul zúgott is a fülem. Elküldtek otoneurológia vizsgálatra. Közben neurólogushoz is elmentem, de szerinte nem neurológiai probléma (felírt Notropilt, Milgammát) . Néha depressziós állapotba kerültem, ijesztő (állandó) szédülésem volt, néha nagyobb 1-2 perces hullámokban, éjszaka felriadtam. A neurológia sürgősségire is el kellett menjek, miután az egész jobb lábam zsibbadt. Ott teljes neurológiai kivizsgálás, de a koponya Ct és Mr vizsgálat sem talált semmit. Az otoneurológiai vizsgálat eredménye: jobb oldali fülemben lévő egyensúlyérzékelő szerv nem ingerelhető. Betaverint írtak fel, bár ekkor már nem szédültem annyira, csak inkább bizonytalanul éreztem magam.Látászavar is fellépett: homályosak/fakóak voltak a színek, zavar a fény, állandóan piros a szemem, összeszűkült a pupillám. Nem találtak semmit. Új tünetként megjelent a memória probléma.Tarkó tájéki fájdalom is fellépett, valamint fejforgatáskor „surlódó” hangot ad ki a fejem/nyakam. A gége mellett (nyaki ütőerek) is szorító érzésem volt. Az agyam nem tud felpörögni, mintha tiltakozna a munka ellen, miközben az egész fejem zúg. A nyelvemen kis piros pöttyök jelentek meg kb 3 hónapja. Milyen vizsgálatokat érdemes még elvégezni? Lehet valami daganat, rák? Egyensúlyi probléma tud ilyen komplett zavart okozni? És mi lehetett a csattanó érzés? Érszűkület?

Dr. Zaránd Rajmund válasza otoneurológia témában

Tisztelt Uram!

Az ön esetében az összes lehetséges vizsgálat megtörtént, még több is, mint érdemes. Ha daganata lenne, akkor a vizsgálatokkal ez kiderült volna már. Jobb oldali egyensúlyszerv kiesés igazolódott, annak a tüneteit érzékeli, meg valószínűleg némi pszichogén tünetet még ehhez. Az igazolt betegség hátterében sok ok állhat, akár a stressz indukálta érszűkület, akár vírusfertőzés. Az állapot általában végleges, de a központi idegrendszer kompenzálja a kiesést. Űrhajósnak ne menjen emiatt, de egyébként a mindennapokban előbb-utóbb visszatér a normál egyensúlyérzés.

Kérdés: 2013. január 07., 23:51 ;Megválaszolva: 2013. január 10., 08:35
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Otoneurologia
Tisztelt dr nő! Az lenne a kérdésem hogy az otoneurologiai vizsgálat szerint 38% ivjáratgyengeségem, és és iránytúlsúly 5% bal fül, ez mennyire...
Hogy zajlik az otoneurológiai...
Az otoneurológiai vizsgálat felől szeretnék érdeklődni. A héten kell mennem, de nem sok mindent tudok a vizsgálatról. Milyen dolgokat csinálnak majd?...
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...