Ótvar baktérium az orrban?

Kedves Edina, Gyerekkoromban sajnos ótvart kaptam el az iskolában.Ez megfelelően kezelve lett, nem terjedt el, de a legfőbb probléma az, hogy ez azóta minden megfázás után előjön. Jártam bőrgyógyásznál, így a megfelelő kezelésnek eljártásnak tudatában vagyok. Hallottam róla, hogy a probléma azért jelentkezik folyton, mert az orrban megtelepedett a baktérium. Hogyan tehetek ez ellen? Van esetleg fertőtlenítési módja az orrnak belülről? Elég kellemetlen dolog ez, mivel biztosítani tudom magam körül a tiszta környezetet, mégis ilyen problémával szembesülök. Köszönettel Tímea

Dr. Zaránd Rajmund válasza orr fertőtlenítés témában

Tisztelt Tímea!

Az ótvart a S. pyogenes okozza. Ez a baktérium az orrból nehezen irtható ki, de pl. orröblítéssel a normál flóra helyreállítását megkönnyítheti a szervezetének (pl. NeilMed SinuRinse) .

Ennek ellenére én ilyesmivel eddig nem találkoztam, gyermekkorban gyakoribb az ótvar, akkor sincs 1-2 alkalomnál többször.

Kérdés: 2012. december 05., 19:34 ;Megválaszolva: 2012. december 08., 15:50
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás