Orrüreggyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Lassan 10 éve tartó orrüreggyulladásom van, amely az orrüregben termelődő körömnyi nagyságú, sárgás, bűzös és pörkös váladékkal jár. Az orr formája miatt a váladék nem tud az orrlyukon keresztül távozni, hanem általában hátrafolyik, letapad az orrgarat részen. Számos alkalommal jártam fül-orr-gégész szakorvosnál; a röntgenfelvétel, a CT, az endoszkópos vizsgálat nem mutatott elváltozást, viszont az orrváladék leoltás igen: staphylococcus aureus és xanthomonas maltophilia baktérium jelenlétével pozitív lett az eredmény. Receptre írtak fel Cifloxin antibiotikumot és Bactroban orrkenőcsöt, azonban ezek a szerek addig használtak, amíg alkalmaztam őket. Az orrmandulám nincs begyulladva, annak eltávolítása nem lenne indokolt. Egyszerűen nem tudom, hogy hová forduljak, mit lehetne tenni ellene. Sajnos nagyon megkeseríti a mindennapjaimat ez a fajta fertőzés. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Dr. Zaránd Rajmund válasza orrüreg gyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Ilyen panaszok primer oka az orrnyálkahártya aktív transzportjának hibája szokott lenni, ezért pang a váladék, majd beszáradva pörkök képződnek, illetve felülfertőződik. Vagyis a fertőzés már másodlagos szokott lenni. A transzportot orröblítéssel lehet támogatni (pl. NeilMed SinuRinse napi 2 alkalommal) , illetve ha mégis képződnek pörkök, azt olajos orrcseppel (pl. Coldastop) lehet javítani. Gyógyulást ígérni ugyan nem lehet, de ezekkel az életvitelszerű eljárásokkal a panaszok lényegében eltüntethetőek.

Kérdés: 2012. november 17., 17:11 ;Megválaszolva: 2012. november 20., 07:34
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula-probléma
Tisztelt Doktor Úr, 4 napja tartó tüszös mandulagyulladás miatt aktil duo-t kezdtem el szedni háziorvosi utasításra. A baloldali mandulámon viszont...
Mitől lehet a szédülés?
Tisztelt Doktor Úr/Nő Párom (ffi, 25 év) kb. 2 hónapja arra ébredt hajnalban, hogy nagyon szédül és a szeme is rángatózott. Azóta folyamatos...
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás