nyelvgyökrák

Jó napot kívánok! Az édesapámnál pár hónapja nyelvgyök rákot diagnosztizáltak. 57 éves. Bal oldalon a füle alatt volt egy 35mm-es tumor, amit sugárkezeléssel kezeltek és sikeresen. Most jól van és ő is jól érzi magát, 3 havonta kell járnia gégészeti kontrollra. A kérdésem a következő lenne: Elegendő neki a 3 havi gégészeti vizsgálat? Érdemes havonta csináltatni egy vérvételt? Vagy ezt milyen gyakran kell csinálni vagy megismételni. Előre is köszönöm, és várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel: Harmath Adrienn

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyelvgyöki tumor témában

Kedves Adrienn,

a szokásos, protokoll szerinti vizsgálati gyakoriságot (klinikai fizikális vizsgálat, MR, CT, labor) számos vizsgálat klinikai tapasztalataiból állapították meg, és alkalmazzák világszerte. A vérvizsgálat önmagában semmitmondó, esetleg, ha valamely tumormarkert néznek, az adhat kiegészítő klinikai információt, de ilyesmit nem minden daganathoz tudunk kapcsolni, illetve ezek a vizsgálatok is csak negyed- félévente esedékesek, gyakrabban nem informatívak.

Kérdés: 2012. november 12., 07:48 ;Megválaszolva: 2012. november 14., 19:41
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Véres köpet, idült pharyngitis
Torokprobléma
Elhúzodó torokfájás
Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Mandula gyulladás