Nyirokcsomó Duzzanat

Tisztelt Cím! Ezúton szeretném véleményüket kérni (tudom így látatlanban nem véleményezhető teljességgel) az alábbiak szerinti aggályomra. Adataim: szül., idő: 1980.10.05 Nyakam jobb oldalán megnagyobbodott nyirokcsomók vannak kb 8 hónapja. Eddigi eredményeim alapján (Nyaki Ultrahang kép, negatív szív és tüdő röntgen, tökéletes véreredmények régebbi fertőzésekre utalva) szerint 99%-ra mondott reaktív nyirokcsomók. Fogászati, F-O-G-i gócot nem találtak. Helyi F-O-G osztályon nyirokcsomó eltávolítást javasolnak sebészi eljárásban tűs biopszia helyett. Aggályom, hogy a sebészi úton történő biopszia tényleg idokolt-e? (műtétet végző orvos szerint a tűs biopszia nem ad pontos képet, elfogadható indoklást nem igazán kaptam) . Szeretném elkerülni a túlzott beavatkozást, ha a tűs biopszia is megfelelő képet adhat. Véleményüket szeretném kérni a biopszia módját illetően. Félek, hogy egy sebészi beavatkozás felesleges lenne, vagy megnehezítheti egy esetleges gyógyítási folyamatot, vagy egyéb komplikációtól okozhat rövid- vagy hosszútávon. CT vagy egyéb vizsgálat nem készült eddig. Válaszukat nagyon köszönve! Tisztelettel: Jné H. Mariann

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyaki nyirokcsomó témában

Tisztelt Asszonyom!

A reaktív nyirokcsomók és a kis malignitású limfómák nagyon hasonlóan viselkednek ó darabig. Kezelőorvosának teljességgel igaza van, mert a limfómák zömét tűbiopsziával lehetetlenség kizárni vagy igazolni, 1 teljes nyirokcsomó szövettani vizsgálatával (2 centis műtéti heg) teljességgel megbízhatóan lehetséges.

Kérdés: 2012. november 08., 10:37; Megválaszolva: 2012. november 09., 17:05
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyelv alatti fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Február elején fedeztem fel egy duzzadt nyirokcsomót a fogsorom alatt, amit azóta többször meg is ultrahangoztattam, 23mm-esnek...
Nyaki ultrahang
Tisztelt Doktor Úr! Még egy kérdésem lenne! Ön a torokmandula körüli gyulladást említ a válaszában, de nekem gyerekkoromban kivették a...
Pajzsmirigy göb
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Március végén pajzsmirigy ultrahang vizsgálat az alábbiakat mutatta: pajzsmirigy asszimetrikus, bal lebenye 11*12*38 mm, jobb...
Nyirokcsomók
Kedves Dr Úrnő / Úr, mai napon voltam a gégészeten, orr nyálkahártyám van kiszáradva, erre kértem javaslatot, kicsit sebes is néha véres...
nyirokcsomó
Tisztelt Doktor! Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy, már 3 hete bal oldalt meg van nagyobbodva a nyaki nyirokcsomóm, voltam vele 2-szer is...