2cm-es nyirokcsomók a nyakon

Tisztelt doktor nô/úr! 34 éves, káros szenvedélyektôl mentes férfi vagyok. A nyakam jobb oldalán, az állam alatti részen évek óta vannak tapintható nyirokcsomók (mobilisak, nem fájnak, bár amikor torokgyulladásom van, akkor úgy tûnik, mintha kissé érzékenyebb lenne a nyakamnak ez az oldala) . A fül-orr-gégészem javaslatára a biztonság kedvéért csináltattam egy nyaki UH vizsgálatot, a lelet a következôket tartalmazza: "Jobb oldalon a mandibulatest alatt egy 22x10mm-es és egy 10x20mm-es nyirokcsomó látszik, melynek kéregállománya vaskos, de hilusa és belsô echodús szerkezete megtartott. A fejbiccentô izom mentén mindkét oldalon látható néhány nyirokcsomó, de ezek 6mm-nél kisebbek. A pajzsmirigy és a nyálmirigyek épek. A kulcscsonti és a hónaljárkok szabadok." Ez pontosan mit jelent? A UH kép alapján ezek a nagyobb ny.csomók gyulladásos eredetûnek tekinthetôek? Korábban is (utoljára 2 éve) voltam nyaki UH vizsgálaton, akkor nem részletezték ennyire a látottakat, annyi szerepelt a leleten, hogy jobb oldalon több reaktiv morphológiájú nycs. is látható, melyek közül a legnagyobb 9x23mm-es. Igaz akkor csak a legnagyobbat emlitettek, szóval nem tudom, hogy esetleg az a másik, kicsit kisebb is ott volt-e... mindenesetre a legnagyobb mérete nem igazán változott 2 év alatt, ez gondolom jó jel. A kérdésem az lenne, hogy van-e ezzel bármi további teendô, esetleg aggodalomra okot adó dolog, vagy tekinthetem ezt "normálisnak"? Olvastam róla, hogy sok esetben a nyirokcsomók nem húzódnak vissza egy-egy gyulladásos megbetegedés esetén (nekem gyakran volt torok/mandula gyulladásom gyerekkorom óta) . Elôre is köszönöm megtisztelô válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza nyaki nyirokcsomó témában

Tisztelt Uram!

Az én olvasatomban (bár nem vagyok radiológus) ezek a leírások gyulladásos (reaktív) nyirokcsomókra utalnak, amelyek teendőt nem igényelnek.

Kérdés: 2012. október 02., 13:52; Megválaszolva: 2012. október 03., 09:33
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülpanaszok
Üdvözlöm Dr Úr! Az alábbi kérdéssel/panasszal fordulnék önhöz, a feleségem (28éves) nevében: Alkalmankénti füldugulást észlel, csak a bal...
Orrzuhany helytelen használata
Seb a fülben
Ez vajon gustatoricus rhinorrhoea vagy...
Arcfájdalom