ASO érték

Van egy 11 éves lányom, aki immár ötödik éve küzd a magas ASO szinttel. A manduláját 2007-ben vették ki, mert az érték 1464 volt. (Sem láza, sem más jelentősebb betegségre utaló jel nem volt.Soha nem volt tüszős mandulagyulladása sem.) Akkor azt mondták, hogy ettől ez a magas érték meg fog szünni. Hát nem. Igaz folyamatosan csökkent, de a legalacsonyabb érték is a 600-700 körül volt. A gyereknek folyamatosan kisebb problémái vannak, de igazából semmilyen okot nem találnak. Folyamatosan fáj a hasa, sokszor van hasmenése, tavaly óta elég súlyos allergiás, sűrűn van hányinger. MOst a térdére ráhúzodott egy vírus, és az ortopédorvos meglátta a magas ASo értélket 755 U/ml és nagyon elcsodálkozott. Én mondtam, hogy ez az érték már régóta ehhez hasonló, de a gyerekorvos azt mondja nem kell vele foglalkozni, majd lejjebb megy. Ami ugye 5 éve nem történt meg. Az ortopéd orvos azt mondta, hogyha az ő gyereke lenne ő biztos a végére járna, mert akár valamilyen szervében is okozhat maradandó károsodást. Az évek folyamán már nézték, hogy nem nőtt újra a mandulája, a torok és orrváladék negatíív lett.Nézték a hasi részeket is. Mája veséje, epehólyagja, pajzsmirigye is rendben van. Antibiotikumot szinte nem is kapott 2-3 éve. Kérem adjon tanácsot, hogy milyen irányba induljunk el, hogy kiderüljön, hol van a fertőzés ill. a probléma oka. Sajnos a gyerekorvos minden újabb vizsgálattól elzárkózik. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Lukácsiné

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza magas ASO érték témában

Kedves Lukácsiné!

A gyermeknél az ízületi panaszok miatt elsősorban autoimmun kórkép kizárását ajánlanám.

A magas AST chr. tonsillitisre utal, de az a műtét elvégzése után is tartósan emelkedett lehet.

Gondolni kell még a resid. lehőségére is, illetve a melléküregek állapotát ellenőrizni kell.

Önmagában az emelkedett AST miatt nem kell ATB szednie.

Még nőgyógyászati, urologiai, fogászati góckeresést javasolnék, igaz a hasi UH negativ.

Üdvözlettel: dr. Krasznai Magdolna, felnőtt- és gyermek fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. szeptember 19., 13:56; Megválaszolva: 2012. szeptember 24., 08:14
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás