Krónikus mandulagyulladás

Tisztelt Doktor Úr! Elég régóta érzek a torkomban valamilyen gennyes váladékot (fájdalom nincs) , ezért orvoshoz fordultam. Mivel a mandulából nyomásra genny préselhető, az orvos azt mondta, hogy valószínűleg idült mandulagyulladásról lehet szó, de természetesen megtörténtek az ilyenkor szokásos vizsgálatok is: vérvétel, tenyésztés. Ennek eredménye negatív és a vérkép is csaknem 100%-os, viszont az orvos javaslata továbbra is a mandula eltávolítása lenne, mert az állandó gyulladásnak a későbbiekben számtalan szövődményei lehetnek (izületi fájdalmak, szívproblémák, hajhullás stb.) . Megjeszés: - Kb. márciusban nagyon fájt a torkom és kaptam rá antibiotikumot. Ennek hatására a fájdalom teljesen megszűnt. - Kb. 2 évvel ezelőtt jelentős része kihullott a szemöldökömnek, akkoriban csináltak allergiavizsgálatot, és pajzsmirigy vizsgálatot, de mindent rendben találtak. Esetleg ezek összefüggésben lehetnek a dologgal? Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben valóban mindenképpen a mandulaműtét-e a legjobb megoldás? Ha igen, Doktor Úr a helyi érzéstelenítést vagy az altatást javsolná? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ági

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Asszonyom!

Ha mandulából genny préselhető ki, az valóban krónikus mandulagyulladás jele, és műtéti eltávolítást igényel (kivéve, ha ez beteg állapotban van csak, tünetmentesen meg nincs) .

A bőrgyógyászati panaszokkal lehet összefüggés, ez megerősíti a gyanút és a műtéti indikációt.

Altatás-lokál kérdésben az operáló orvos rutinja dönthet, mindkettő sok előnnyel és kevés hátránnyal jár, én azt választanám, ami az adott osztályon napi szinten gyakrabban megy.

Kérdés: 2012. szeptember 14., 09:55; Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 09:24
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Arcüreg panoráma röntgen
Nyaki fájdalom,nyirokcsomók
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés