Dobhártya hegesedések

Ha egy szakorvos szúrja fel a dobhártyát középfülgyulladás véget, vagy esetleg magától kifakad a dobhártya van e különbség később az utána maradt hegesedések között? Egy szakorvos megtudja állapítani, hogy a hegesedések spontán jöttek létre 5-10 évvel ezelőtt, vagy esetleg csecsemő korban felszúrták a dobhártyát több alkalommal?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza dobhártya hegesedés témában

Tisztelt Uram!

Volt a szakma történetében egy olyan kor, mikor úgy gondoltuk, hogy a paracentézis a dobhártya kíméletesebb sérülését okozza, mint a spontán perforáció, de mára ez a tézis megdőlni látszik. A hegesedés oka többnyire nem a perforáció (akár művi, akár spontán) , hanem a krónikus fülkürtműködési zavar. Ennek persze klinikai jele utóbb a számos középfül-gyulladás, majd a hegesedés.

Kérdés: 2012. szeptember 06., 12:26; Megválaszolva: 2012. szeptember 06., 16:40
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta
Limfómára utalnak a tüneteim?
Fülcsengés, füldugulás