Magas ASLO (Anti-streptolizin 0) érték kezelése

32 éves vagyok Kolozsvárról, és a problémám az idén márciusban kezdődött. Magas lázzal járó mandulagyulladásom volt, amit antibiotikummal (Ospen) kezeltek. Ekkor volt egy spontán vetélésem is. A kezelés után egy héttel, a lázam megint felszökött és erősen fájt a torkom, ekkor egy erősebb antibiotikumot kaptam (a nevére sajnos nem emlékszem) . Kezelés után 1-2 hétre újból láz és erős torokfájás, ekkor torokváladék mintát vettek, ami pozitívnak jött ki a Streptococcus Pyogenes baktériumra. Ekkor 7 napos Cedax (Ceftibuten) antibiotikumos kezelést kaptam, amit egy 4 hetes (hetente 1) 1, 2 mil Moldamin (Penicilin) kezelés követett. A kezelés után megnézték az ASLO (Anti-streptolizin 0) értékét, ami 800 mutatott (megengedett >200 helyett) , torokváladék negatív. Újabb 6 hetes (hetente 1) 1, 2 mil Moldamin (Penicilin) kezelés következett. Ezután újból elvégezték az ASLO vérvizsgát ekkor 400 jött ki. Ezután csak Streptococcinum homeopata bogyót és szőlőrügy kivonatot kaptam, és havonta egyszer 1 db. 1, 2 mil Moldamin (Penicilin) injekciót. Ez a hónap után az ASLO értéke megint felment 1000-re, majd 1 hét után megismételtem, ekkor 800 volt. Megjegyezném, hogy a manduláim nincsenek kivéve, mert eddig nem volt gondom velük, és nem szívesen válnék meg tőlük. Nekem már április óta semmi panaszom nincs. Ön szerint miért emelkedett mégis meg az ASLO, ennyi antibiotikumos kezelés után? Olvastam az interneten, hogy ilyenkor fontos a fertőző gócpont megtalálása. Mivel engem nem küldtek semmi plusz kivizsgálásra, gondoltam saját szakállamra elvégeztetek pár vizsgálatot. Fogorvosnál már voltam. Milyen vizsgálatot ajánl még (torok, orr váladék)? Mit tehetnék, hogy csökkenjen az ASLO, mert gondolom ilyen magasan nem szabad hagyni, akkor sem ha nekem semmi panaszom nincs? És ilyen ASLO értékkel vállalhatok most gyereket?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza ASLO szint, Anti-streptolizin, terhesség témában

Az ASO érték egyfajta immunválasz meglétére utal, amit a szervezet S. pyogenes fertőzésben termel. Ez a fertőzés lehet akut és krónikus, az immunválasz úgy tudom, hogy IgM típusú, tehát késői, vagyis hosszabban (hónapokig) megmaradnak a normál fölötti értékek egy elszenvedett fertőzés után. (szájüreg, fogak, női ivarszervek)

Tudomásom szerint antibiotikus kezelést panaszmentes állapotban nem érdemes végezni, de a várandósság kérdésében a szülészorvost azért kérdezze meg.

Az ön korában a definitiv megoldást (ha hosszú ideig nem javul az érték, tehát krónikus mandulagyulladás miatt van) a mandulaműtét jelenti.

Kérdés: 2012. augusztus 20., 18:25; Megválaszolva: 2012. augusztus 21., 20:40
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka
Alvás probléma
Gombóc érzés
Hallás csökkenés, orrdugulás