Kérem segítsenek!

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Több mint egy éve kezdődtek a problémáim. Rosszulléteim (fáradtság, gyengeség, ájulás érzés, étvágytalanság) miatt a háziorvosom elküldött vérvételre. Kiderült, hogy az Antistreptolisin-O értékem 537, 1 U/ml volt a normál érték pedig 0, 0 és 200, 0 között van. Ezután folyamatosan jártam vérvételekre és ez az érték egyre csak nőtt, a legtöbb 655, 8 volt. Ezután csökkenni kezdett januárban 557, 0 volt, a legutóbbi amit ma kaptam kézhez az pedig 538, 4. Emellett a TSH értékem a vérvételek alatt ingadozott volt, hogy a normál érték alatt maradt de volt, hogy a referenciaérték duplája volt. Voltam pajzsmirigy vizsgálaton, negativ lett, minden rendben volt. Voltam fül-orr gégészeten mandulavizsgálaton ott is minden rendben volt, egészségesnek mondták a manduláim. Soem volt tüszős mandulagyulladásom de sima gyulladás is csak nagyon ritkán. A legutóbbi vérvételen több értékem is rossz. Se.anorganikus foszfor 1, 59 mmol/l a referenciaérték 0, 81-1, 45 között van. HDL-koleszterin 2, 09mmol/l a ref.érték 0, 90-2, 05 között van. Antistreptolisin-O 538, 4 U/ml a ref.érték 0, 0-200, 0 között van. Prothrombin 105% a ref.érték 70-100 között van. INR 0, 96 a ref.érték 1, 00-1, 30 között van. TSH 6, 6900 mU/L a ref.érték 0, 4000-3, 2000 között van. Az orvosok eddig mandulaeltávolítást javasoltak, de felmerült esetleges hormonzavar is. A tüneteim megszűntek több mint fél éve. Ön szerint mi okozza a rossz értékeimet? A mandulaeltávolítás tényleges megoldás lenne?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza emelkedett antistreptolisin-O érték témában

Tisztelt Hölgyem!

A kissé emelkedett ASO érték valószínűleg klinikailag nem szignifikáns, ha a mandulája rendben van. Valószínű egy régebbi mandulagyulladás immunológiai jele mindössze.

A rosszullétei hátterében nagyobb valószínűséggel a pajzsmirigy alulműködése áll, amire a magasabb TSH szint is utalhat. Én mindenképp az endokrinológus irányába indulnék el.

Kérdés: 2012. július 30., 19:39; Megválaszolva: 2012. augusztus 01., 08:47
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Hólyag a torokban
Érdeklődés
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka
Alvás probléma