Idült garatgyulladás...

Kedves Doktor Úr! Három és fél éve volt egy enyhe megfázásom, azóta maradt egy tünetem: nyeléskor érzek valami sűrübb váladékot, már megszoktam, nem irritál, nem fáj semmi, de persze azért zavaró, hogy nincs minden rendben. A három év alatt volt kb.3 antibiotikumos kezelésem felsőlégúti fertőzésre valamint felfázásra, de a tünet mindíg maradt. Külföldön élek, múlt héten voltam Pesten és végre elmentem egy fül-orr-gégészhez. Alaposan kikérdezett, megvizsgált garatváladékot levette és idült garatmandulagyulladást állapított meg. a bal mandulám nyomásra ürített valamit. A lelet eredménye a következő lett: "Normál garatflóra, többféle bélbaktérium nagy csíraszámban". Kicsit sokkolódtam, hogy mégis ez a két mondat egymás alá hogyan került, illetve mi a fenét keres bélbaktérium (3éve) azon a helyen. Az imént felhívtam a doktornőmet, de eléggé elfoglalt volt, hirtelen Ő sem értette, hogy ez a kettő így hogy jött össze. Azt mondta csak egy módon kerülhet oda bélbaktérium, mint tudjuk. Hát nekem erősen kellett gondolkodnom és csak a beszélgetés után esett le, de az egészen biztosan nem lehet az oka.... Azt mondta probáljak meg feliratni azitromicint vagy klaritromicint, öt napos kúrát javasolt..Elvileg Május végén lesz egy lombikos beültetésem, jó lenne jóval elötte tülesni ezen az egészen és persze meggyógyulni. Holnap elszaladok a háziorvosomhoz, elmagyarázom neki, szerintem a magyarnyelvű leletet nem fogja elfogadni, de talán Ő is vesz mintat es akkor vegülis sínen leszek, lehet, hogy kiderült tévedés történt. Szeretném a véleményét kérni. A doktornő ajánlott meg Salvus toroksprayt valamint inhalálást, gargalizálást két liter forralt víz, egy evőkanál tengeri só és egy evőkanál szódabikarbóna keverékével. Köszönettel, Provence13

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Idült garatgyulladás témában

Tisztelt Asszonyom!

A normál garatflóra+bélbaktériumok nem elképzelhetetlenek, de vagy rossz személyi higiénét vagy esetleg orális szex miatti fertőződést jelenthetnek, E. coli ritkán nő ki torokból. Sőt lehet tévedés is, laborban is szennyeződhet a minta, mintavételkor is...

Ha a mandulából genny ürül, az műtétet jelent. Ha csak detritus, akkor semmi teendője nincs.

Ismételt torokváladék vizsgálat talán nem rossz ötlet, de a tipikus "postnasal drip" panaszait sem mandulaműtét, sem atb kúra nem fogja megoldani. Szerintem a légszennyezés és egyéb környezeti ártó hatások miatt kialakuló hátsó váladékcsorgásra az egyetlen hatásos megoldás az orröblítés. pl. NeilMed SinuRinse készülékkel (fiziológiás sóoldattal, melyhez sót a készülékkel adnak) napi 2 alkalommal.

Kérdés: 2012. április 23., 16:51; Megválaszolva: 2012. április 24., 13:32
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Állandó fülzúgás kezelése
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok