• Fehér, fájdalmas hólyagok a nyelven

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Körülbelül 2 éve a nyelvem jobb-hátsó felén gombóc érzés jelentkezett. Kezdetben nem foglalkoztam vele, úgy gondoltam megsértettem valamivel. A nyeléskor jelentkező irritáció azonban nem szűnt, így felkerestem a fül orr gégészem, aki megnyugtatott, hogy semmi elváltozást (akkor még) hólyagot sem lát. Az idő telt-múlt és egyre gyakrabban jelentkezett a száraz, szúró érzés a nyelvemen. Sajnos mára eljutottam arra a szintre, hogy gyakran meg is fájdul a nyelvem jobb oldala és sokszor a beszéd is nehezemre esik. Azóta három alkalommal voltam fül orr gégészeten és két alkalommal fogorvosnál. Minden alkalommal megnyugtattak, hogy nincs elváltozás, ők is látják a hólyagokat (már lejebb a torkomban a nyelvem leghátsó részén), de ezek a papillák duzzadása és idővel múlni fog. A második alkalommal glicerines ecsetelőt írt fel az orvos. Egy héttel ezelőtt jártam ismét szakrendelésen, alaposan megvizsgáltak és megállapították, hogy reflux okozhatja a problémát. Kaptam egy 30 szemes gyógyszert és a kúra után ellenőrzésre menjek vissza. Idő közben Flvain vitamint eszek, valamint ezüst kolloiddal öblögetek,l e is nyelem, valamint nyelvtisztítót és szájvízet is használok napi 3 alkalommal. Nagyon aggaszt, hogy a szemrevételezésen kívül, egyéb vizsgálatot egy alkalommal sem végezte. Hatalmas fájdalmam nincs, de már nem tudok a munkámra sem kellő pontossággal figyelni, mivel minden pillanatban, minden nyeléskor emlékeztet a torkom/nyelvem, hogy valami nagyon nincs rendben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy dohányzom, azonban az elszívott szálak számát az utóbbi 1-2 hónapban, napi 5-7 szálra csökkentettem. Mit javasol, milyen szakembert keressek fel még, hogy végre ismét tudjak normális minőségű életet élni, és ne teljen minden napom levertséggel ? (mellékeltem képet is, nagyítva elég jól látható a hólyag és gondolom ilyenek vannak lejjebb is) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

        Dr. Varga Éva válasza a hólyagok a nyelven témában

        Kedves Kérdező! Az ön által leírt tünetek valóban reflux betegségre utalnak, ami fenntarthatja a nyelv hátsó felszínének gyulladását. A gyógyszer szedésével a nyelési panaszoknak csökkennie kell. A dohányzást valóban abba kellene hagynia, hogy legyen lehetősége a gyulladt területnek gyógyulnia. Ha a kezelés ellenére is észleli a tüneteket, javaslom szájsebészeti szakrendelés felkeresését.


        Dr. Varga Éva
        fogorvos

        Dr. Varga Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 13:06; Megválaszolva: 2011. május 28., 17:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés