Fog granuloma

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Gyökérkezelt fogamnál időnként jelentkező enyhe fájdalom miatt panoráma röntgen készült és megállapították, hogy a 34-es fogam gyökércsúcsánál granuloma van.Fogorvosom húzást javasolt én viszont a fogam megtartását szeretném (rágás miatt) mivel bal oldalon alul több foghiányom is van.Elküldött szájsebészhez esetleges rezekció miatt, aki azt mondta, hogy az idegcsatorna közelsége miatt kockázatos a műtét és csak saját felelősségemre műt meg. Műtét előtt kicserélték a régi gyökértömést, ami nem volt csúcsig érő és falálló. A gyökérkezelés során kitágították és többször tisztították, fertőtlenítették a gyökércsatornát, valamint 4 alkalommal gyógyszeres tömést (Ca (OH) 2 –t) is kaptam. Műtét előtt készült sima kontroll röntgen, amin látszik, hogy az új tömés csúcsig érő, falálló és a gyulladás mértéke, nagysága csökkent. A szájsebész azt javasolta, mivel a műtét eléggé kockázatos, érdemes lenne várni néhány hónapot, hogy kiderüljön valóban megszűnt e a gyulladásos folyamat.Kérdéseim a következők lennének: Lehetséges e, hogy meggyógyuljon a granuloma a gyökérkezelés hatására és a még meglévő kis gyulladás felszívódjon? Tudom e segíteni ezt a gyógyulásos folyamatot valamilyen alternatív kezeléssel (soft laser, infra lámpa, antibiotikum, vitaminok, ásványi anyagok)? Okozhat e problémát, hogy az új tömés picit hosszú lett (túl lett tömve)? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza granuloma témában

Az új gyökértömés készítésével akár meg is gyógyulhat a foga, ilyenkor a panaszmentesség és a 3-6 hónaponkénti kontroll rtg felvétel készítése adhat tájékoztatást a gyógyulásról. A gyógyulást nem tudja befolyásolni, ezt alapvetően a jó gyökértömés biztosítaná. Persze a legtökéletesebb gyökértömés mellett is kialakulhat gyulladás. Ezt az idő fogja eldönteni.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 13., 21:53; Megválaszolva: 2011. január 17., 09:03
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt
Lepedék a nyelven.
Üdvözletem. 23 éves, normális életet élő fiatalember vagyok. Egyszerre hirtelen kialakult a nyelvemen valami fehér. Kellemetlen lehelletet...