rheumatoid arthritis okozta fogágybetegség

A probléma, amiről írok, reumatológus, szájsebész és fogász szakemberek együttes konzultációját igényli! Fogorvosom három évvel ezelőtt azt látta, hogy fogaim (alul is, felül is) torlódnak, előre vándorolnak. A panorámaröntgen kimutatta, hogy megvan mind a 4 bölcsességfogam, de egyik sem tud kibújni, mert szinte vízszintesen állnak, és nincs is helyük kibújni maguktól. Fogorvosom szerint ők okozzák azt a nyomást, amitől a fogaim előre vándorolnak, torlódnak. Ezért azt javasolta, hogy húzassam ki mind a 4 bölcsességfogamat. Ez meg is történt. A fogaim vándorlása, torlódása nem szűnt meg, sőt egyre drasztikusabb méreteket ölt, a fogsorok íve görbe, és a harapásom is igen mély lett. A bal felső bölcsességfog helyén (mint egy röntgen kimutatta) megrepedt a porc (valószínűleg a szájsebészeti beavatkozás miatt). Igen fáj, rheumatoid arthritisz alakult ki! [arthrosis ramus mandulae a bal oldali fejecsnél] Ennek mellékhatásaként fogaim lazulni kezdtek, fogínyvérzés is gyakori, szóval a reumás ízületi betegség szoros összefüggésben fogágybetegséget okozott. A fogak mozgása, torlódása tovább folyik. Kérdésem: mit lehet ilyenkor tenni, hogy megállíthassuk a fogvándorlást? Eddig mindig az volt a baj, hogy mind a fogorovosom, mind a reumatológus egymástól függetlenül akarta megoldani a problémát (mondanom se kell, sikertelenül). Szerintem itt csak konzultáció révén, együttes vizsgálattal lehet valamit tenni. Tisztelettel várom válaszukat és javaslataikat.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a foglazulás témában

Tisztelt Kérdező!

Nem teljesen értem sajnos a leírást. Ugyanis amit leírt, az nem rheumatoid arthritis! Az arthrosis nem egyenlő a rheumatoid arthritissel, az kopást, meszesedést jelent. Ez valószínűleg másodlagosan alakult ki a szájsebészeti beavatkozás után. Az RA-ben szinte mindig van kéz kisízületi érintettség, illetve más ízületi gyulladás. Így tehát úgy gondolom, hogy ez tisztán szájsebészeti és fogászati probléma, a reumatológus ebben sajnos nem fog tudni önnek segíteni!

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2010. március 02., 20:25; Megválaszolva: 2010. március 02., 20:25
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Fogszabályozás műtét előtt?
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt
Fül előtti kis csomó
Jó napot Doktor Úr, Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kb aprilis végén véletlenszerűen észrevettem a jobb fülem előtt a fülcimpám...
Fém allergia?
Kedves DoktorNő!Több éve fennálló,panaszomra keresem a megoldást...Újj fémvázas korona került be a számba 2015..be. azóta nagyon erős váladék...