Fogfájás, arcüreg

Tisztelt Doktornő/Úr!

Több problémám is van a fogaimmal és ezekkel kapcsolatban szeretnék tanácsot, segítséget kérni.

Bal felső 6. fogam sokszor fáj (ilyenkor 1-2 hétig) . A fogam tömött, több röntgen készült róla, de nem látszik egyértelműen sem gyulladás, sem hogy továblyukadt volna. 4 hete kezdett legutóbb fájni, 3 hete elmúlt a fájás, azóta érzékeny nyomásra (hol jobban, hol kevésbé) , a fogam éle is és az íny is kb. ott, ahol a gyökere lehet. Éjszakánként tudtam aludni eddig mindig, amikor fájt. Mi lehet a fogam baja, fogbélgyulladás vagy esetleg gyökércsúcs körüli tályog? Ezeket, illetve a szuvasodást vagy a gyulladást kimutatná a röntgen?

Az orromnál is érzek ezen az oldalon néha tompa nyomást, ritkán kis szúró fájást. Időnként a szemem körüli csont is fáj, ez lehet a fogtól? Ezek összefügghetnek, vagy ez külön arcüreg probléma lehet?

Úgy veszem észre, hogy ezek a tünetek (fogam és az orromnál is) frontokra felerősödnek (főként, szél, eső, hideg) , ez előfordulhat, ha frontérzékeny vagyok?

Szokott fájni a jobb felső 6-7 fogaim helyénél is, pedig ezeket már 10 éve kihúzták. Ezek (és a többi tünet) lehetnek állkapocsizület gyulladástól? Sokszor csikorgatom éjjelente a fogaim, és éjjel és nappal is nagyon sokszor szorítom össze az aállkapcsom. Bal alsó 6-7 fogaim helyén tavaly egy 1 cm-es 10 éve benthagyott gyökérdarabot kapartak ki a csontból, és ennek a helyi is szokott fájni, röntgen szerint ez is rendben van.

Amikor nagyon elkezd fájni (mint legutóbb is) a bal felső 6. akkor fáj vele együtt az alsó csont is. Ilyenkor sugárzik a fülemig, a 2-3-as fogakig. A fájás többféle volt, hol élesz szúró, hol mintha valamit nyomnának kifelé. Ennek mi lehet az oka?

Segítségét és válaszait előre is köszönöm:

Berni

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fog fájdalom témában

Kedves Berni!

A fog csikorgtatása miatt a fogsor állandó nyomásnak vannak kitéve, ez okozhat ilyen bizonytalan, kisugárző, átsugárzó fájdalmat. A bal felső 6-on, ha ilyen nagy tömés van, jelezhet fogbélelhalást, ami a röngenen nem bizos, hogy látszódik.Ha a panaszai fokozódnak a tömött fognál gyökérkezelni kell majd.Ezt beszélje meg a fogorvosával.

Dr. Kiss Terézia Ibolya fogorvos

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 28., 19:19; Megválaszolva: 2009. június 28., 19:19
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt
Lepedék a nyelven.
Üdvözletem. 23 éves, normális életet élő fiatalember vagyok. Egyszerre hirtelen kialakult a nyelvemen valami fehér. Kellemetlen lehelletet...