• Fogbeültetés várandósan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktonő/Úr! Az lenne a kérdésem,hogy várandóság első hermadában illetve később is ,lehet-e fogbeültetést csináltatni(érzéstelenítés,fájdalomcsillapítás),ill. sima fogászati kezelést. Köszönettel: d.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogbeültetés témában

        Kedves D.

        Nagyon jó a kérdés. Sajnos azt kell mondjam, hogy terhesség alatt a fogászati implantátumok beültetése kontraindikált(=nem javasolt). Ha érdekli hogy miért, itt kifejtem.

               A petesejt megterrmékenyülése előtt szervezetében magas egy hormonszint, amit progeszteronnak (sárgatesthormonnak hívnak). Ez nemcsak a méh nyálkahártyájára van hatással (hatásai: a nyálkahártya megduzzad, vérbő lesz, felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására.) A szájban az íny is duzzadtabb, vérbővebb lesz, gyulladásra hajlamosabb. Ha  a petesejt megtermékenyül az előbbi mellett még egy hormonszínt megemelkedik (ösztrogén). Ezek a női nemi hormonok nem kedveznek a sebgyógyulásnak, az implantátumok gyógyulását megzavarhatják. Tehát implantáció kerülendő, más szájsebészeti beavatkozás is megfontolandó.

        DE: Fogászati kezelések végzése nagyon is indokolt, mert
        - a fogköveket el kell távolítatni! 
        - terhességi ínygyulladás komoly problémákat okozhat a fogágyban (már említett hormonhatások)
        - érdemes a lyukas fogakat ellátni, a fogászati gócokat megszüntetni. Tapasztalatból mondom, hogy a nagy pocakot nem érdemes megvárni, a pici megszületése után még úgy sem lesz ideje, és kedve sem fogorvoshoz menni.

        Még egy gondolat: A fogászati röntgen kerülendő: ez megnehezítheti a fogorvos dolgát pl.  gyökérkezeléskor.

        Még egy dolog: az érzéstelenítő adásának nincs káros hatása , de a fájdalomcsillapítók  nagy része a terhesség végén kerülendő.

        Kicsit hosszú lére eresztettem, de remélem segítettem!

        Jó  egészséget kívánok a mamának és a babának:

        Tisztelettel:
        Dr. Katona Pál fogszakorvos és dentoalveoláris sebész          


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-19 21:09:20; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: