• Sűrgős segítség kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! Nemrég elmentem egy fogászati vizsgálatra,ahol (K1010) Epulis granulomatosa max. gings.l.s. et mandging ls. nevű diagnózist állpítottak meg! De a doktorból nem tudtam semmi komolyabb információt kihúzni. Csinált egy biopsia vizsgálatot is. Szeretném megtudni,hogy a STOMATO-ONKOLÓGIA kifejezés mit takar pontosan?Az előbbikeben írt diagnózis mit jelent pontosan? Kérem érthetően és nyíltan írja meg. Várom mielőbbi válaszát! Válaszát szeretném e-mailben megkapni a következő címre: [email protected] Katalin (19)

        WEBBeteg szakértő válasza a granulomatosa témában

        Kedves Katalin.
        Jó hosszú latin diagnózis  az már biztos, komolynak is tűnik DE: nem olyan vészes a helyzet, nyugodjon meg. Véleményem:

        1. Amig nincs szövettan addig a szövettani diagnózisokat én mellőzném. Mert ami epulis granulomatosának tünik klinikailag az még más is lehet. (Bár avatott szem sokszor tudja a klinikai képből is a szövettani eredményt, de azért míg a szövettanász nem véleményezi addig az csak feltevés)
        2. Ha valóban epulis akkor semmi gond. Az epulis az nem Stomato-onkológiai diagnózis, mert az epulis egy jóindulatú elváltozás (és a precancerosisok= olyan elváltozás mely rákká alakul ) közé sem tartozik .  (Stomato-onkológia: szájüregi rosszindulatú daganatokkal, illetve gyanús  
         elváltozásokkal foglalkozó szakág)
           Jellemzője:  fogak mellett növő  reparatív  szövetburjánzás, nem is valódi daganat. Úgy
                 gondoljuk,  hogy a fogágyból (gyökérhártya ) indul növekedésnek valamiféle sérülés hatására
                 3 fajtája van :fibrotikus forma ( kemény ,rózsaszín)
                                        granulomatosus forma (ezt írta le) = lobos, vérzékeny ,gyulladt
                                        óriássejtes  forma= fekélyes szedres
           (csak azért írom le ezeket, mert ön is vette a fáradságot, hogy azt a hosszú diagnózis lekörmölje)

        3. Egyetlen dolog: Epulis mivel mély szövetekből indul ki  kimetszés után recidiválhat (kiújulhat)  
            ezért az érintett fogat  néha ki kell húzni a végén.

        4. Nem szokott érinteni egyszerre sok fogat ( A leírt diagnózis szerint  Max ging ls.= felső állcsont ínyének bal oldala / mand ging ls.= alsó állcsont ínyének  bal oldala) Úgy gondolom hogy ez    nem epulis (Szerintem ez a csak olyan iránydiagnózis volt a kollega részéről)

         Mi lehet akkor: a- ínygyulladás és gyulladásos túlnövekedés   
                                                   jellemző: általában fogmosáskor vérzik  
                                                   oka: fogkő,  vastag szélű hídpótlás, 
                                                            néha gyógyszerek is okoznak hasonlót stb
                                   b- terhességi ínygyulladás
                                   c-  néha rosszindulatú ínydaganat          
                                                      jellemzője : fekélyes, fáj, vérzik  stb
                                             NE FÉLJEN ALUL-FELÜL   EGYSZERRE tulajdonképpen nincs
                                   d-  sok más egyéb

        Szerintem az  "a" lesz a befutó

        Persze a szövettan dönt, minden egyéb buta okoskodás
        De ne féljen
        Remélem elég őszintének tünt a  válaszom (az is volt)
         
                                   Jó hétvégét kívánok
                                                                          Dr. Katona Pál
                                                                           fogszakorvos
                                                                  dento-alveolaris szájsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-23 18:33:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés