Rendellenes fogak

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves, amúgy egészséges nő vagyok. Sokszor volt az elmúlt évek során arcüreg problémám, igazából kb 15 éve küzdök vele. Felvetődött a gondolat, hogy mivel a felső hátsó fogaim gyökerei az arcüregbe lógnak, a problémás fog/fogak okozzák a problémát. A jobb felső 6-os fogam még jó sok évvel ezelőtt kb 17 éves koromban tömve lett, tömés lett cserélve még kb 5 év után, majd kb 4 éve gyökérkezelték az 5össel együtt, mert begyulladt. Gyökérkezelés után is éreztem a 6os fognál hogy nem jó, fáj. Egy idő után elmúlt, de újra előjött a fájdalom. Elmentem orvoshoz, kiderült, hogy tényleg újra begyulladt, annak ellenére, hogy a gyökértömés megfelelő. Szájsebészhez kellett mennem, mert feltételezték hogy egy húzásnál beszakad az arcüreg is. A nagyon ügyes doktor úrnak köszönhetően egyben kijött a fog, nem törött bele, és nem szakadt be az arcüreg. Az 5ös gyökérkezelt fognál nem érzem egyáltalán azt a fura érzést, amiből később fájás lett, viszont az arcüregbe az is belóg. Bölcsesség fogam már nincs egy sem, mert fekve az íny alatt voltak. Szájsebész szedte ki kb 10 éve. A kérdésem a következő lenne: 1. Elképzelhető-e hogy még a begyulladás előtt is generálhatott arcüreg problémákat ez a 6-os fog? Rendszerint csak jobb oldali arcüreg gyulladásom volt. 2. Csak lyukas- de nem begyulladt fog- fájdalma, ilyen esetben amikor belóg a gyökere az arcüregbe, kihathat-e az arccsontra úgy, hogy csak ott / ott is érzi az ember a fájdalmat? 3. Ha meg szeretném csináltatni a fogamat, akkor a hidas korona vagy az implantátum lenne a jobb megoldás? A hidas koronával kapcsolatban az a fenntartásom, hogy a jobb felső 7es fog teljesen ép, viszont félek, hogy a koronázást nem viseli el, és az is begyullad, vagy az 5ös, amúgy is gyökérkezelt fog gyullad be ismét, és ki kell húzni. Amennyiben az utolsó fognál, ami jelenleg ép, húzás lenne, nem lenne ami megtartaná a koronát. Ilyen esetben milyen megoldás van? Az implantátummal kapcsolatban pedig az a fenntartásom, hogy mi van ha nem tudják arcüreg feltöltés nélkül megcsinálni, és ismét újra meg újra arcüreg gyulladásom lesz, mert ezt sem viseli el a szervezetem. Szeretném a számomra legmegfelelőbb verziót választani, és ezt nem ár szempontból venném figyelembe, hanem tényleg azt a verziót kéne kiválasztanom ami a szervezetemnek legmegfelelőbb lenne. Azt mondja a fogorvos hogy rendellenesen alacsony harapásom van, így minden szempontból fenn áll a komplikáció lehetősége. Válaszát előre is köszönöm! Cs.K.

Dr. Volom András válasza fogszorítás témában

Kedves Látogatónk!

A válaszok:

1. Elképzelhető-e hogy még a begyulladás előtt is generálhatott arcüreg problémákat ez a 6-os fog? Rendszerint csak jobb oldali arcüreg gyulladásom volt.

V: Igen elképzelhető, hogy tünetmentesen elhalt és tünetmentes gyulladást okozott

2. Csak lyukas- de nem begyulladt fog- fájdalma, ilyen esetben amikor belóg a gyökere az arcüregbe, kihathat-e az arccsontra úgy, hogy csak ott / ott is érzi az ember a fájdalmat?

V: a lyukas fogak fájdalma más területeken is okozhat fájdalmakata. ezekete secunder fájdalomnak nevezzük, amikor nem ott jelentkeznek, ahol a valódi baj van.

3. Ha meg szeretném csináltatni a fogamat, akkor a hidas korona vagy az implantátum lenne a jobb megoldás?

V: az implanátumok egyik előnye, hgy nem kell bántani a még ép maradókat. Mérlegelés tárgya, hogy mi a teendő, mert a jó beültetéshez előfeltételek szükségesek (pl.: megfelelő szélességű és vastagságú csont)

Mindenesetere az első lépés az arcüreg gondok eredetének tisztázása.

A mélyharapás esetén tisztázandó, hogy Ön éjjeli fogszorító-e? Az éjjeli fogszorítóknak gyakran kötött reggel a nyaka háta. Ha igen a fogszorítás megszüntetése alapfeltétele a sikeres beültetésnek.

üdv: Dr. Volom András

Kérdés: 2018. június 19., 20:09; Megválaszolva: 2018. június 20., 16:31
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt