Nyirokcsomók 2

Arra lennék kíváncsi, hogy szájrák, álkapocsrák okozhat-e torokmandula hegesedést és nyaki nyirokcsomó duzzanatot. 5 hete hegesek a manduláim. Nem fájdalmas általában csak néha nyilal beléjük. Egy ideje a nyaki nyirokcsomóim is megduzzadtak, és kb. 3 napja érzek fájdalmat is a nyakamon, főleg ásítás közben. A vérvétel eredményem tökéletes, de ma az orvos amikor megvizsgált, csomót vélt felfedezni a nyakamon, de ott, ahol eddig nem is éreztem fájdalmat, magam pedig nem érzem a csomót. Elküldött nyaki uh-ra. Van viszont egy rossz fogam, amit a fogorvosom 2 hónapja kezel. Volt alatta egy csúnya gyulladás, és még most sem néz ki jól. A fogorvos szerint nem attól van. A számat megvizsgálva találtam egy pirosas foltot is máshol. Azt még orvos nem látta, de sürgősen megmutatom.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nyaki nyirkcsomó témában

Kedves Kérdező!

Először is szeretném ha megnyugodna. Véleményem szerint -a leírtak alapján- szinte biztos hogy nincsen szájrákja.

A nyaki nyirokcsomóink (beleértve a manduláit is, hiszen azok is nyirokszövetek) legtöbbször valamilyen fertőződés, gyulladás során duzzadnak meg fájdalmasan, jelezve, hogy immunrendszerünk működésbe lépett. (Persze előfordulhat hogy a nyirokcsomóink más megbetegedés miatt nagyobbodnak meg (pl daganatok, stb) de ez jóval ritkább.

Egy rossz fognak is lehet köze a dologhoz vagy egy felsőlégúti fertőzésnek, vagy vírusos fertőzésnek vagy nyálmirigygyulladásnak és még sorolhatnám.

Szerintem nyugodtan várja meg a vizsgálatok végét, biztosan kiderül a probléma oka, és főleg ne gondoljon egyből kétségbeejtő dolgokra.

A piros foltot mutassa meg orvosának a biztonság kedvéért, de azt kell hogy írjam, hogy szerencsére legtöbbször ártalmatlanok az ilyesmik a szájban.

Javulást kívánva

Dr.Katona Pál

fogszakorovs

dento-alveolaris sebész

Kérdés: 2008. augusztus 13., 00:12; Megválaszolva: 2008. augusztus 13., 00:12
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...
Fogászati műtét előtt
Genny pukli a szem alatt
Lepedék a nyelven.
Üdvözletem. 23 éves, normális életet élő fiatalember vagyok. Egyszerre hirtelen kialakult a nyelvemen valami fehér. Kellemetlen lehelletet...