többszöri kezelés után se múló erős fájdalom

Kedves Dr. nő! Nyár elején kezdődött, hogy a bal alsó utolso előtti fogam (bölcsesség fogam még nem nőtt ki) elkezdett fájni, este nem tudtam aludni tőle, nem volt erős fájdalom inkább csak ilyen tompa de hosszan tartó. A röngten felvételen látszott hogy a régi tömés alatt szuvas maradt a fogam. A fogorvosom kiszedte a tömést és betömte gyógyszeres töméssel, ez a tömés volt a fogamba 2 hónapon át amikor egyik nap hirtelen nagyon erős nyilaló fájdalmat éreztem a fogamba, egyből ügyeletre mentem, de azt mondták amig nem látnak röngten képet nem tudnak mit tenni. Vissza mentem az orvosomhoz, kiszedte az ideiglenes tömést és betömte véglegesen. Az élet erős nyilaló periodikus fájdalom nem múlt utána sem, lassan elviselhetetlen lett. Végül a gyökérkezelés mellett döntöttünk, ideiglenes gyökértömés után 1-2 napig fájt, aztán 2-3 hétig panaszmentes voltam. Mikor visszamentem a végleges gyökértömést megcsinálni, érzéstelenítő nélkül csinálta az orvos, egy egészen kicsit éreztem csak a gyökér legvégén fájdalmat. Most 6 napja van benn a végleges gyökértömés és fáj.. ugyanaz az nyilaló fájdalom, ami mostmár kitartoan megmarad és kisugárzik a felső fogsoromra illetve a halántékomra.. Flectort szedek de már kezdem azt hinni sose lesz vége.. Tudni kell, hogy az e mögötti fogam elég mélyen lyukas, és rossz állapotú de sose fájt még és ez a fájdalom is pontosan megnevezhető, hogy nem abból a fogamból jön. Kérdésem az lenne, hogy gyökérkezelés után érezhetek e még ilyen erős fájdalmat vagy pedig a mögötte lévő fogam a hibás mindenért? De akkor miért nem az fáj? Kétségbe vagyok már esve, válaszát előre is köszönöm.

Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza Fájdalom gyökértömés után témában

Kedves Kérdező,

Azt nem teljesen értem, hogy ha tudva levően van Önnek egy "elég mélyen lyukas, és rossz állapotú foga", ami ráadásul pont a kérdéses, fájó területen van, akkor azzal miért nem foglalkoztak? Mindenképp javasolnám ennek a fogának is a kikezelését! (Ha jól követtem, a bal alsó heteséről van szó.) Akkor is, ha úgy érzi, hogy nem az a foga fáj!

Ha a fájdalom a gyökércsatorna végleges lezárása után újra fellobban ilyen intenzitással, annak többnyire az lehet az oka, hogy valahol a gyökércsatornában, vagy annak valamely oldalágában, esetleg a gyökércsúcsnál, maradt még baktérium.

Készült a gyökértömés után kontroll-rtg? Ezen lehet azt látni, hogy mindegyik gyökércsatorna fel lett-e tárva, és bennük a tömés falálló, csúcsig érő. Vannak olyan csatornák, melyek feltárása technikailag igen nehéz: beszűkült, esetleg olyan

görbület van benne, amit nehéz bevenni a tűkkel...

Ha a panaszai továbbra sem múlnak, akkor sajnos újra fel kell tárni, megpróbálni alaposan újra kitisztogatni, és ha panaszmentes lesz, újra betömni.

Önmagában a gyógyszertől sajnos nem várható, a fájdalom okának megszűnése, szükséges az ismételt mechanikus tisztítás is.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!:)

Üdvözlettel,

Kérdés: 2016. december 25., 15:56 ;Megválaszolva: 2017. január 10., 23:43
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Ha az ínyszint alá van szuvasodva...
Kedves Doktornő! Én vagyok a hipochonder, akinek mostanában többször válaszolt már. Sajnos vagy nem sajnos rá vagyok kattanva a fogaimra, nézegetem...
Krónikus fogbélgyulladás vagy más...
Kedves Doktornő! Nem rég írtam önnek egy többszörösen gyökérkezelt fog kapcsán. Azért a fogért jelenleg annyira nem aggódom már... Ha nem bánja...
Száj panasz
Kedves Doktor nő! Szeretném szíves segítséget kérni a következő problémám megoldásához .Pár napja a jobb felső fogsorrom mellett belső arcomon...
Ideje elengedni ezt a fogat?
Kedves Doktornő! A jobb alsó hatos fogammal kapcsolatban írok. Ez a fog három gyökérkezelésen van túl, az első kettő semmit sem ért. A harmadik...
Tejfog gyökér, rossz tejfog
Tisztelt Dokornő! 4 éves fiamnak, zománc hipoplásiás elől a felső 4 foga. Amint kijöttek, azonnal romlottak, törtek, hiába mostam neki. 2 évesen...