Bölcsességfog

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A bal oldali alsó bölcsességfogam ferdén, "fekve" nőtt. Az ínyen nem tört át, teljes mértékben íny alatt van. A panorámaröntgen felvételen (melyet csatolok) derült ki a fekvő helyzete. Számomra problémát különösebben nem okoz. Bizonyos időközönként érzékenyebb, ha hozzáér valami. De ez kb. évente 4-5-ször fordul elő és olyankor 1-2 napig tart ez az érzékenység. A kezelő fogorvosom az eltávolíttatást ajánlja, amelytől én nagyon félek. Ő azt mondja, sok problémát okozhat még ez a fog. De vajon fog-e okozni? Vagy csak előfordulhat, illetve az is lehet, hogy soha semmilyen panaszt nem okoz később? Mennyire lehet ezzel együttélni, ha csak időnként érzékeny egy kicsit, de egyéb panaszt nem okoz? Csak akkor vállalnám a beavatkozást, ha feltétlenül szükséges. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Varga Éva válasza bölcsességfog témában

Kedves Kérdező!

Teljesen jogosan teszi fel a kérdést, amit csak az idő tudna eldönteni. A beékelődött fog gócként szerepelhet, betegséget okozhat a szervezetben. Azt is el kell mondanunk, hogy a bölcsességfog eltávolításának is lehet szövődménye. Hasznos lenne 3D röntgenkép készítése, mely megmutatja, hogy a gyökerek között nem fut-e valamilyen fontos képlet. Keressen fel szájsebész szakorvost is konzutáció céljából.

Kérdés: 2014. augusztus 13., 11:42 ;Megválaszolva: 2014. augusztus 26., 13:11
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Mit szabad, mit nem?
Tisztelt Doktor Úr! Pénteken reggel (05.11-én) kihúzták a jobb hátsó bölcsességfogamat (48-as fogeltávolítás) , amely később begyulladt és...
Ki nem nőtt bölcsességfog okozhatja...
Tisztelt Doktornő! Már lassan két éve, hogy rosszul vagyok, levert, a bal szemem fényérzékeny, és olyan irritáló érzetem van, mint mikor az ember...
Foghúzás kemo- és sugárterápia...
Kedves Doktornő! Előttem már kérdezett valaki ebben a témában és el is olvastam a választ. Én kismedencei besugárzást kaptam (Összdózis: 50, 4...
Bölcsességfog eltávolítás
Kedves Doktornő! A röntgen megállípította, hogy alul, a még ki nem nőtt, két bölcsességfogam ferdén nő és ha nőni kezdenek kitolhatják a 7-es...
Bölcsességfog
Tisztelt Doktor Úr/Nő Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy volt egy bölcsességfog műtétem 3 hete a felső jobb oldaliról lenne szó nos igen...