Erős menstruációs vérzés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Van két gyermekem. Egy Missed abortusom volt 2 éve. Ezutáni eset után 2008 januárjában IUD. lett felhelyezve.Gyermeket előre láthatólag már nem szeretnék. Az IUD görcsös panaszt nem okoz, nem is vennék róla tudomást ha nem lenne nagyon erős a menstruációm. (elötte is erős volt, akkoriban sokat görcsöltem) . Gyógyszert nem szedhettem (visszér) miatt, s nem is szeretnék. A vérképem szerint vérszegény vagyok - bár panaszt ez sem okoz (véletlen derült ki) .

A nőgyógyászom elköltözött, most még nem találtam új, megbizhatót. Kérdésem a következő: -szükséges-e az IUD levétele erős menstruációs panasz miatt?

Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló témában

Kedves Erős vérző!

Mivel a spirál egy korszerű készítmény volt 20 évvel ezelőtt, azt gondolom, hogy ez a módszer idejétmúlt dolog. Mert manapság már nem az. És sajnos akinek felteszik, több vele a gondja, mintha nem lenne semmi. Én ezt a védekezési módszert egyáltalán nem javaslom. A lényeg, hogy van olyan készítmény, amit használhat ez pedig a Mirena méhen belüli fogamzásgátló. Én azt javaslom vetesse le a spirálját és tetesse fel ezt. Leírok róla mindent.

Mirena


A spirálok egy fém részt tartalmaznak (spirális alakban, ezért hívják így) , ami egy steril gyulladást okoz a méh üregében. A fogamzásgátló hatás úgy alakul ki, hogy a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni a méh üregében, mert a steril gyulladás következtében nincs alkalmas nyálkahártya, ami a petesejtet befogadná. Tehát olyan mintha egy eszköz minden hónapban abortusz végezne rajtunk, mivel minden esetben a megtermékenyített petesejt beágyazódása válik lehetetlenné. A spirál azonban nem abszolút biztonságos, mivel egyes nőknél és egyes ciklusokban okozhat terhességet, ha éppen a petesejt olyan területre ér a méh nyálkahártyán belül, ahol a spirál nem tudja kifejteni úgy a hatását, és be tud ágyazódni. Ilyenkor létrejön a terhesség.







A gyógyszernek nemcsak fogamzásgátló hatása van. Mivel a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon, így egyéb jótékony hatása is lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatják, illetve méretüket csökkenthetik. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti. A Mirena ma már javasolt a változókori vérzészavarok gyógyítására is, mivel ezen vérzészavarok kezelésére csak olyan készítmények állnak a rendelkezésre, amik egyes nőkben hízást okozhatnak. Mivel a Mirenának semmilyen testsúlynövelő hatása nincsen (csak helyileg hat a hormon) , ezért a változókori problémák kezelésére kifejezetten javasolt. Mivel azonban csak helyileg hat, ezért a változókorral együtt járó hőhullámokat és ingerlékenységet nem csökkenti. Összességében a Mirena használatával jelentősen lehet csökkenteni az esélyt a vérzészavarok okozta hasi vagy hüvelyi méheltávolításoknak.Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász

Dr. Zsirai László
A kérdésre a Fókuszban a Nő! orvos szakértője válaszolt.
Kérdés: 2009. július 16., 21:00; Megválaszolva: 2009. július 16., 21:00
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg
Fogamzásgátlás mellett...