Toxoplazma

Kedves Válaszadó!

A 32. héttől még van ok aggodalomra, hogy egy friss toxoplazma fertőzés károsodást okozzon a magzaton?
Mert azt nem értem, ha a toxoplazma olyan súlyos fejlődési rendellenességet okoz, akkor miért nem vizsgálják 1-2 héttel a szülés előtt is, miért csak jóval korábban?

Ultrahang vizsgálattal a fertőzés megállapítható - amennyiben átjut a méhlepényen? Nem értek hozzá, de gondolok itt pl. magzatvíz mennyiségre, magzatban történő változás (fejlődési probléma) .

A szerológiai vizsgálatok alapján még még nem estem át a fertőzésen (három alkalommal ellenőrizték) , többször már úgy tudom nem nézik.

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel, DN

WEBBeteg Szakértő válasza toxoplasma témában

Tisztelt Hölgyem!

A toxoplasma szerológiai vizsgálat sem terhesség előtt, sem terhesség alatt nem kötelező. Mindemellett a terhes kérheti ezt a vizsgálatot, és a kezelőorvos ezt elvégezheti.

A magzat fertõzõdésének esélye annál nagyobb, minél késõbbi terhességi korban történik a fertőzés (15-25-65% trimeszterenként) . A magzati károsodás viszont annál súlyosabb, minél korábban fertõzõdik a terhes, hiszen a létfontosságú szervek az elsõ néhány hónapban kezdenek kialakulni. A veleszületett toxoplasmosis tünetei: vízfejűség, encephalitis, agyi meszes gócok, a szem érhártyájának és ideghártyájának acut gyulladása, máj-lépnagyobbodás. A fertõzött magzat látható tünetek nélkül is megszülethet és néhány éven belül kialakulhatnak a szemészeti tünetek, kancsalság, strabismus, epilepsia, mentalis retardatio. Ezen eltérések csak egy része véleményezhető ultrahang vizsgálattal.

Kérdés: 2010. június 06., 16:56 ;Megválaszolva: 2010. június 06., 16:56
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma értékek
Kedves Doktornő! Toxoplasma laboreredmény értékelésében szeretném a segítségét kérni. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, januárban már volt egy...
Toxoplasma gondii IgM/igG
Kedves Doktor ur/nö Végeztettem kismamaság miatt toxoplasma vizsgalatot Az eredmeny szerint Igm negativ
Toxoplasma
Szép napot kedves doktor nő azt szeretném meg kérdezni kel aggódnom ennel a leletnél toxoplasma gondii igM / clia...
terhesség tervezése negatív CMV és...
Kedves Lakos doktor úr! Első terhesség tervezése okán "felmértem" a fertőző veszélyes betegségeket: novemberben csináltattam részleges TORCH...
Toxoplasmosis terhesség alatt
Kedves Doktor Úr! Sajnos a napokban nem rendesen átsült csirkehúst ettem. Ezt már akkor vettem észre, amikor egy részét megettem, sajnos. Jelenleg...