• Transzfer faktor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Küldtek nekem a minap egy website-ot, amin transzfer faktor készítmények vannak . Azt írják,hogy az emlékező molekulák az immunrendszer legfontosabb összetevői. Ez a cég a tehéntől vett colostrumból és tyúktojásból nyert összetevőből kifejlesztett két olyan összetevőt ami segíti az immunrendszert sokféle módon. A Transzfer Factor nevű összetevő formában tartja, tanítja az immunrendszert a már legyőzött betegségek megjegyzésére és új előforduláskor gyors legyőzésére. Több energiát termel a szervezet és a védekezésből visszamaradt energiát ennek az összetevőnek a segítségével saját építésére használja fel. Ettől energikusabbak és ellenállóbbak leszünk. A Nanofactor formula a sejtek természetes emlékezetét erősíti. Mi a véleményük erről? A Wikipédián találtam a Transzfer faktorról anyagot, de nem értem.. Köszönettel: Ness

        WEBBeteg szakértő válasza a transzfer faktor témában

        Kedves Ness!

        A transzfer faktor (TF) az 1950-es években felfedezett és azóta is intenzíven kutatott, ismeretlen molekulatartalmú, adott módon előállított, jellemző biológiai tulajdonságokkal rendelkező anyag. Az előállítás kiinduló anyagaitól függően különböző hatásokat találtak. A TF tehát így önmagában összefoglaló név, specifikus jellemzőt nem takar. Amit tudni lehet a hatásról, hogy laboratóriumi körülmények között, ?üvegben?, vagyis molekuláris-, sejt- és szöveti szinten, illetve állatkísérletekben bizonyított immunmoduláns tulajdonsággal rendelkezik: az immunvédekezést képes jó irányban befolyásolni bizonyos betegségek leküzdésére. Ez azt jelenti, hogy elméletileg emberben is lehet hatása fertőző, daganatos és autoimmun betegségekben.

        Mára a molekuláris medicina fejlődése és sok egyéb (jogi, etikai, társadalmi, piaci) szempont az újonnan előállított gyógyszerkészítményekkel kapcsolatban megköveteli a korrekt, kellő számú betegen, megfelelően elvégzett klinikai vizsgálatot, melyekkel a gyógyszer ártalmatlansága és hatékonysága egyaránt igazolható. Egy új gyógyszer kifejlesztése a piacra kerülésig hatalmas költséget jelent. Az utóbbi évek orvostudományi kutatása számos, az immunrendszerre ható gyógyszert eredményezett, sok olyat is, ami egyes immunműködések hírvivő molekulája (pl. interferon), azaz része a normál immunműködésnek, nem csak kívülről befolyásolja azt (mint pl. a szteroidok).

        A TF esetében ilyen gyógyszerré nyilvánítás, klinikai vizsgálat nem történt. Ha a kémiai szerkezet ismert lenne, erre több esélye lehetne, de olyan gyógyszerek is áldozatául esnek az igen költséges piacra kerülés és a bizonytalan haszon szempontjainak, amelyek jó hatása ismert, de pl. a kezelt betegség ritkasága miatt a gyártás nem lenne megtérülő. Lehet tehát a TF-nek hatása sokféle betegségben, de e hatások fajlagossága, mértéke, az esetleges mellékhatások, illetve a biztonsággal kezelhető betegségek köre nincs pontosan meghatározva és igazolva, az alkalmazás nem ment át a klinikai gyakorlatba. Ezek a szempontok ugyanis még egy jól ismert vegyület tisztított formája esetén is tartogathatnak rossz meglepetéseket a szigorú szabályok ellenére. Miután tehén-előtej kivonatként, mint gyógyterméket forgalmazzák, jelentős ártalmat valószínűleg nem lehet ráfogni. A hatás viszont az említettek miatt megkérdőjelezhető. Ennek ellenére idővel teret kaphat a klinikai alkalmazásban, hiszen az immunrendszer működése bonyolult, sok felfedeznivalót tartogat még és befolyásolása súlyos betegségek leküzdéséhez segít hozzá.

        Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-06 22:12:31; Megválaszolva: 2011. július 29., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés