bélgiliszta

Tisztelt Dr. Plósz János!

Decemberben egy kb. 20 cm-es féreg távozott belőlem, ami már nem élt. Rózsaszínes volt, vékony hasonló egy földigilisztához. Nem tudom mennyire függhet össze vele de 2 napra rá torokkaparást éreztem és utána több mint egy hétig köhögtem, levert voltam, lázam nem volt. A háziorvos Wermoxot írt fel 2 hétig 1 szemet/hét. Majd 2 hét múlva volt egy újabb Wermox kezelés 3 napig 2 szem/nap (én kértem a neten láttam bizonyos férgeknél így alkalmazzák) . Aztán be lett küldve egy széklet minta ami negatív lett. De nem vagyok nyugodt.

Az Önök honlapján olvastam olyan féregről aminek a lárvája felszívódik a szervekbe pld tüdő és aminek a kipusztítására másfajta hatóanyagot is használnak nem csak mebendazolt.

Milyen férgem lehetett? Van kutyánk 5 éve, az első félévben bent lakott velünk,   már nem, a múlt évben kicsit elhanyagoltuk a féregtelenítését.

Kérdésem, hogy milyen vizsgálatokat végeztessek el amiből a lárvák is kimutathatók, mi a kezelés ellenük és hogy igazolható biztosan a féreg és lárva mentesség?

Mióta élhetett bennem a féreg mitől halhatott el és lehet-e több is? A gyógyszeres kezelés alatt és után sem láttam másikat a székletbe.

Van egy három éves kislányom az ősszel szemgyulladása volt. Szeretném kivizsgáltatni, hogy a kutyánktól vagy a nagyszülőknél lévő cicáktól (amik nincsenek oltva és féregtelenítve) nem-e kaphatott el valamit (toxocarist) , vagy hogy van-e benne élősködő és lárvák. Mi a teendő az ő esetében?

 

Válaszát előre is köszönöm!   

Dr. Plósz János válasza féregfertőzés témában

Leírása alapján orsóférgessége lehetett. Hogy mitől pusztult el, azt megmondani nem tudom. Masszív fertőzésnél (szájon át) a bélből a véráramba jutó és a tüdőbe kerülő lárvák okozhatnak köhögést, fulladást, véres köpetet. Azonban mivel Önnek a féreg pusztulása után volt léguti panasza, én nem hoznám összefüggésbe vele. A bélférgesség kimutatására a széklet-parazita vizsgálat szolgál (direkt székletkenet) , ennek ismétlése fokozza a vizsgálat érzékenységét (általában 3 külön minta vizsgálatát javasoljuk) . Ha nem ismert a férgesség típusa, kombinált féregellenes kezelést szoktunk alkalmazni (Vermox-Klion-Decaris) , ez a hármas kombináció a hazánkban előforduló férgek mindegyike ellen hatásos.

A gyermek esetében is a székletvizsgálat az elsőként választandó, valamint láz, illetve egyéb szervi eltérések esetén vérből való ellenanyag-meghatározás (Toxoplasama, Toxocara irányába) .

Kérdés: 2010. január 18., 19:10; Megválaszolva: 2010. január 18., 19:10
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lehet elkaphattam parazita fertőzést?
Szép napot! Az a problémám lenne, hogy sajnos elég szerencsétlen módon, de a kutyám széklet maradéka belekerült a számba (vagyis a nyelvemre, de...
Cérnagiliszta
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kislányom egy éves.Két hónappal ezelőtt a székletében fekete, fonalszerű képleteket vetem észre, mint utóbb kiderült...
Epe féreg
Kedves Doktorúr.38éves férfi vagyok.Széklet mintából kiderült hogy epe férgem van. Azt szeretném megtudni mitől kaptam el, lehete gyógyitani és...
Lárvák
Tisztelt Doktornő/Úr! Orsóférgem volt (egyet találtam) , szedtem Wermoxot 3 napig 1-1 szemet, egy székletminta lett beküldve ami...
Bélféreg
Tisztelt Webdoktor! 30 éves nő vagyok.December végén egy éjjszakai vizelés alkalmával egy kb.20cm-es bélférget húztam ki magamból ami már nem...