Az övsömört elkaphatom ha már voltam bárányhimlős?

Tisztelt Doktor! Ismerősöm unokái bárányhimlősök, és az ismerősömmel hetente egyszer találkozok. Ő gyerekkorában átesett bárányhimlőn (úgy tudja) , Ha övsömörös lenne, én fertőződhetek-e? 38 éves vagyok, 8 éve voltam bárányhimlős. A héten is találkozunk, 1 hét múlva pedig nyaralni megyek. Mennyi a lappangási idő, lappangás alatt fertőz-e? Tehát ha neki nincs tünete, fertőzhet-e, ha hozzámér, vagy cseppfertőzés útján? Köszönöm! Éva

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza övsömör témában

Kedves Éva!

Ön semmiképp nem fertőződhet, mert ellenanyagai vannak a vírus ellen. Sem bárányhimlő, sem övsömör nem fertőzheti meg. Ugyanaz a vírus, két betegség. Övsömöre elvben lehet, ezektől függetlenül, bármikor az életben, mert az belülről jön, a bárányhimlőt korábban átvészelteknél. Az ismerősének sem lehet az unokái bárányhimlőjétől övsömöre. A nyaralás miatt tehát semmilyen aggódnivalója nincs.Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 16., 16:01; Megválaszolva: 2009. június 16., 16:01
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?