• Elkaphattam a HIV-fertőzést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A női toaletten a munkahelyemen nyúltam a WC-papíros guriga iránt, és belecsúsztattam az ujjamat a guriga közepébe, mikor visszatettem, láttam, hogy kis vér és menstruációs darabos vér van benne. Sziklakertépítéssel megsértettem előtte két nappal az ujjaimat, amik még varasak a kezemen. Ha kapargatnám a sebeket, biztos, hogy véreznének. Lehetséges, hogy megfertőződtem HIV-vel vagy mással? Mennyi ideig életképes a HIV szabad levegőn? A hepatitis a szabadban nem pusztul el, ugye?

        WEBBeteg szakértő válasza a HIV témában

        A hepatitis vírus 6 napig is, a HIV jóval rövidebb ideig életképes, mindegy meddig, ha friss vér volt, elvileg lehetett benne bármilyen élő vírus. A varas sebek ha szárazak és a fertőtlenítő kézmosás során nem áztak fel, s nem véreztek, valószínűleg védenek. Ezt 100%-ra viszont merészség lenne kijelenteni.

        Ha nagyon nyugtalanítja a dolog, 3 hónap múlva érdemes laborteszteket végezni, hogy biztosan kizárják a fertőzést. Ha nem nagy a munkahely, megpróbálnám lenyomozni a tettest, aki ilyen különös higiéniával használja a mellékhelyiséget és úgy is hagyja maga után. Mert akkor meg is lehetne kérdezni, vagy kérni, hogy prezentáljon negatív eredményeket.

        Egyébként HIV-ben jól állunk még mindig, tehát minimális az esélye, hogy a vér szennyezett legyen. A hepatitis reálisabb. A szennyeződés után egy gyors védőoltás (a vérrel terjedők közül csak a B vírus ellen van) csökkentheti a fertőzés esélyét.

        Dr. Gócs Viktor infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 23:00:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 19:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: