HIV fertőzés kockázata

Tisztelt Doktornő! Orális szex esetén (én voltam az aktív fél) , sperma nem került a számba, előváladék valószínűleg igen, akkor mekkora az esélye a HIV fertőzésnek ha a garatmandulámon észrevettem egy piros hajszáleret, ami lehet hogy éppen az együttlét alatt vérzett (nem tudom, hogy lehet-e ilyen egyáltalán? Tegyük fel a legrosszabbat: a partner friss HIV fertőzött, de nem tud róla és emiatt gyógyszert nem szed. Napok óta ezen aggódom.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza STD HIV témában

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm a bizalmát amivel ezzel a bizonyára nagyon nehéz és megterhelő kérdéssel fordult hozzám.

Úgy gondolom hogyha a partnere valóban HIV pozitív (és aktívan fertőző fázisban volt) és sérülés volt az ön torkában, akkor a fertőzés esélye habár elég csekély, de lehetséges. Azt javasolom, ami a legbiztonságosabb, és legmegnyugtatóbb, ha STD ambulancián szűrést kér a betegségre, amely anonim is lehet, Illetve az eeszt lakossági portálján az egyébként is szenzitív adatnak számító, emiatt eleve titkosított, csak az ön és kezelőorvosa által látott STD eredményeket még további beállításokkal tudja "láthatatlanná" tenni, így biztos lehet benne hogy az eredményt csak ön láthatja. Ha jelenleg nem él monogám kapcsolatban, és nem védekezik mindig, akkor ez felelős és megnyugtató eredményt tud adni az ön és partnerei számára is.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 20., 10:54 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 20., 11:12
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Csokal és izadsagal elehett kapni a...
Toxoplasma
Hányás, hasmenés
Zika vírus
Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok és a mai napon egy családtag kertjében elég sok csípést szereztem szúnyogtól, ami mint utóbb kiderült...
Covid19 védettség