Emlékeztető oltás

Tisztelt Doktornő! Talán nem teljesen vág témába a kérdésem, de segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni. 2 Sputnik V oltás tán megkaptam a Pfizer emlékeztető vakcinát október elején. Jelen állás szerint,amennyiben ott nem várható szigorítás, március végén lehetőségem nyílik részt venni egy tudományos konferencián az USA-ban. Sajnos a jelenlegi helyzetben ott teljes átoltottságot+ negatív tesztet kell felmutatnom, ami sajnos az én esetemben nincs meg a Sputnik miatt, de meg lehet ha kapok még egy Pfizert (Ha jól informált vagyok ennek az oltásnak az ismétlése jár a legkisebb rizikóval) . Az volna a kérdésem, hogy lát-e rá esélyt, hogy márciusig engedélyezik a 4. oltás felvételét, vagy van-e olyan opció, hogy esetleg a háziorvos, amennyiben 100% felelősséget vállalok, beadja előtte az oltást. Köszönöm szépen előre is válaszát, illetve, hogy időt szakít rá! Tisztelettel,

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza koronavírus elleni védőoltás témában

Tisztelt Kérdező!

Úgy látom, hogy a jelenlegi nyilatkozatok alapján (pl. Albert Bourla, a Pfizer elnöke szerint is szükségünk lesz a negyedik adagra ) lehetséges és elképzelhető, hogy jövő tavaszig akár negyedik oltást is széles körben be lehet adni, nemzetközileg is. Jelenleg erre hatályos eljárásrend még nincs, egyénileg ANTSZ engedéllyel viszont akár lehetséges is.

Aggályosnak tartom a hatóanyagot tartalmazó, mérhetően ellananyag választ kiváltó hatóanyagok/vakcinák semmisnek tekintését - de ez nem minden tekintetben lehet csak orvosszakmai okokra visszavezetni -. Akár arra is látok esélyt, hogy a Sputnik vagy akár a Sinopharm is elfogadott lesz nemzetközi szinten is. Tehát összességében igen, elképzelhetőnek tartom a negyedik oltás hivatalos beadását, főleg az omikron variáns lehetséges térnyerésének következtében. De hogy pontosan milyen csoportok kaphatják meg széles körben, azt előre nem lehet tudni. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a háziorvos beadja az oltást, akár külön engedéllyel, főleg ha még orvosszakmailag is indokolt.

üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. december 12., 08:33; Megválaszolva: 2021. december 15., 16:06
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Negyedik covid oltás biztonságos-e
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?
Lehet elkaphattam parazita fertőzést?
Szép napot! Az a problémám lenne, hogy sajnos elég szerencsétlen módon, de a kutyám széklet maradéka belekerült a számba (vagyis a nyelvemre, de...