Covid beteg ápolás

Tisztelt Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy otthon ápolt covid beteg számára ajánlott-e Dexametazon az antibiotikum mellé. Kb. 3 hete kapta meg az első oltást és másfél hete vannak tünetei. A tünetek megjelenése után végeztek tesztet, ami pozitív lett. Nem fullad, légzésszám kb. 24, véroxigénszint 96. Gyengeség, hőemelkedés/néha láz és a köhögésen kívül más tünete nincsen. A cikkek, amiket megtaláltam mind a már légzéstámogatásban részesülő betegek esetében ajánlják a szteroidot, ezért kérni egy véleményt Öntől. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza COVID-19 témában

Tisztelt Kérdező!

Szteroid adása minden esetben az egyéni aktuális állapotot mérlegelve adható. Továbbá jelenleg valóban oxigén igény esetén, illetve légzéstámogatott betegeknél alkalmazzák rutinszerűen, mindemellett összességében szinte minden esetben javíthatja a kimenetelt, de a mellékhatások miatt elővigyázatosan alkalmazható. Nagyon jól csinálja, hogy figyeli a légzésszámot, szaturációt (véroxigénszintet) és az általános állapotot. Amennyiben ezekben bármilyen rosszabbodást érzékel, ennek mértékétől függően értesítse háziorvosát (aki vényköteles gyógyszerrel szükség esetén kiegészítheti a terápiát) vagy súlyos rosszabbodás esetén hívja a mentőszolgálatot.

Mielőbbi jobbulást, gyors gyógyulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. március 27., 11:52; Megválaszolva: 2021. március 28., 07:54
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?