megnagyobbodott nyaki nyirokcsomó

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Több mint 2 hónapja észleltem a nyakamon pár megduzzadt nyirokcsomót, amik többnyire fájdalmatlanok, a legnagyobb kissé érzékeny.Háziorvosom elküldött vérvételre ahol kimutatták hogy valószínűleg friss Ebstein-Barr vírusom van illetve a májenzimek kissé emelkedettek voltak, vörösvérsejt egy értékkel magasabb, a vas mutatók is elég alacsonyak más eltérés nem volt.Ezutan beutaltak nyaki ultrahangra ahol megállapították hogy a nyakamon végig sok kis nyirokcsomo megvannak duzzadva de legnagyobb is kis átmérőjű max 7-8mm nagysága.Vélemény: megnagyobbodott reaktív nyirokcsomók.Pathológiás eltérés nem látható.Ön szerint kell e nagyobb jelentőséget tulajdonítanom ennek és további kivizsálásra mennem? Ez normális hogy ilyen lassan húzódnak vissza? Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza nyirokcsomó, EBV témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben igazolt EBV fertőzése zajlik, abban az esetben ténylegesen eltarthat 2-3 hónapig, amíg visszahúzódnak a nyirokcsomók. Klasszikusan ez a betegség egyébként lázzal, torokfájással, máj-, lépmegnagyobbodással jár. Ennek a betegségnek gyakran kísérő tünete az emelkedett májfunkciós értékek is. A nyirokcsomók jelenlegi nagyságának alapján egyelőre más betegséget talán nem kellene keresni, de amíg a májfunkciós értékek nem rendeződnek, addig kontroll vérvétel szükséges lehet.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. május 20., 18:00; Megválaszolva: 2017. május 24., 18:47
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Gyermek nyirokcsomo
Jo napot kislanyom 5 eves kb 2 3 eves kora ota van borsoszemnagysagu nyirokcsomoja van nyakon tarkonal mindket oldalon baloldali jobban latszik teljesen nem...
Infekció?
Tisztelt Doktor! Féléve fennalló tuneteim vannak, orvosrol orvosra jarok, teljesen elvesztem a magyar egeszsegugy rendszereben, magán utakon próbálok...
nyirokcsomó/fájdalom
Tisztelt Doktor úr/nő! Már kérdeztem a nyirkcsomóimmal kapcsolatban.Lassan 3 hónapja meg vannak duzzadva.De mivel mononukleózist diagnosztizáltak...
Bizonytalanság
Kedves Doktor úr! Már olyan két hete úgy kelek hogy barna karikák vannak a szemeim alatt! Pár napja be is dagad minden reggel az arcom.Tegnap este is...