Varicella ellenanyagszűrés

Varicella ellenanyagszűrés Kislányom szeptemberben kezdi az óvodát. Tudomásom szerint nem voltam kiskoromban bárányhimlős, de mivel később babát szeretnénk, ezért elvégeztettem az ellenanyagszűrést, melynek az eredménye számomra nem érthető. Szeretném a segítségét kérni! 2 vérvétel volt (23 nap különbséggel) , az alábbi eredmények szerepelnek a leleten: „Az előző vérminta (2016.02.29) VZV specifikus IgM 0, 100 kétes; IgG 1, 341 pozitív; Jelenlegi (2016.03.23) vérminta VZV specifikus IgM 0, 136 kétes; IgG 1, 457 pozitív. Az előző mintával párhuzamosan tesztelve az IgG típusú ellenanyag mennyisége nem változott szignifikánsan. Friss fertőzés szerológiailag nem igazolható.” Kérdésem: Átestem-e gyerekkoromban a bárányhimlőn? Ajánlott-e a bárányhimlő elleni oltás? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Pék Tamás válasza varicella serológia témában

Tisztelt Kérdező!

Már az első vérvétel alapján kijelenthető, hogy átesett korábban a bárányhimlőn, ezáltal védetté vált a betegséggel szemben. Ugyanakkor ettől függetlenül javasolt a gyermekénél a varicella elleni védőoltás beadatása, mert az kivédi a - sajnos egyre gyakoribb - szövődményeket!

Tisztelettel:

Kérdés: 2016. április 01., 14:05; Megválaszolva: 2016. április 09., 16:38

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Egészséges ember széklete is okozhat...
Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó...
Lehetek-e férges a macskámtól?
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A cicámról kiderült, hogy férges. Kis fehér rizsszem alakú férgek jönnek ki belőle. Kezelését megkezdték. A...
Toxoplasma
Hányás, hasmenés
Zika vírus
Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok és a mai napon egy családtag kertjében elég sok csípést szereztem szúnyogtól, ami mint utóbb kiderült...