ALS és Lyme

Tisztelt Lakos András! Mit gondol azokról a véleményekről, amelyek szerint a Lyme-fertőzés okozhat ALS-t, ill. hogy - ez egy másik vélemény - az ALS valójában nem egy betegség, hanem a Lyme-kór "szövődménye". (vagyis valójában Lyme) Több publikációban szerepel, hogy az ALS betegek nagy része Lyme-fertőzött, ill. hogy az USA-ban pl. az ALS megoszlása erősen konvergál a Lyme-mal fertőzött államokhoz (New Hampshire-ban a legmagasabb) . Számos fórumon írnak arról ALS betegek, hogy volt kullancscsípésük a betegség kialakulása előtt. (persze sok mindenkinek volt, aki nem kapott ALS-t) Tudom, hogy erre nem lehet válaszolni, mert semmi nem bizonyított, de kíváncsi lennék az Ön véleményére. Pl. a magyarországi ALS-esetek területi megoszlása mutat egyezőséget a Lyme-fertőzött területekkel? (persze, ha rendelkezik ilyen információval ill. ha egyáltalán valaki vizsgálta ezt) És még egy kérdés: az Ön által alkalmazott Western Blot vizsgálat mennyire pontos diagnózist ad a fertőtöttséget illetően? Üdvözlettel: Tóth Róbert

Dr. Lakos András válasza ALS+Lyme témában

Hazai adatokat nem találtam. Európában a legtöbb esetet Svédországban (ott a Lyme is sok) , az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Finnországban és Franciországban észlelik - ezekban az országokban ritka a Lyme. Olaszországban Korzikán és Szardínián is sok ALS van, ahol Lyme egyáltalán nincs.

Én legalább 100 ALS-es beteget vizsgáltam, 3-4 volt köztük szeropozitív (ezek erdészek, tájfutók és kirándulók voltak, akik tünetmentesen is gyakran fertőződnek) , minden esetben egyértelműen bebizonyítottuk, hogy nincs Lyme betegségük.

A Lyme tesztek szűrővizsgálatra alkalmatlanok. Ha van egy kis ideje, olvassa el a honlapomon (kullancs.hu) az orvosoknak szóló fejezetben a Lyme borreliosis... MTA doktora pályázat (ez fölülről az 5. bejegyzés) 29-33 és a 40-56. oldalig tartó részét. Utána jön a COMPASS-ról szóló fejezet. Ez egy példatár, tele képekkel. Ha átfutja, meg fogja érteni, hogy minden klinikai kórformához jellegzetes immunológiai kép társul. Ezt rajtunk kívül sehol a világon nem értékelik, pedig ez komoly segítséget jelent. Ha megértette a pozitiv prediktív érték kiszámításával kapcsolatos fejezetet, akkor azt is meg fogja érteni, hogy az immunológiai kép részletes értékelése (ahogy mi dolgozunk) nélkül bármelyik vizsgálat tévedése még akkor is 90% feletti, ha egyébként a teszt specificitása 99%-os (nincs ilyen teszt a valóságban, ennél csak sokkal rosszabbak vannak) .

Kérdés: 2016. március 10., 19:46 ;Megválaszolva: 2016. március 12., 11:46
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata
Veszettség
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése