HIV fertőzést vérvételkor elkapni?

Tisztelt Doktor Úr! Augusztus 24-én voltam az Országos Epidemiológiai Központban HIV tesztet végeztetni, munkavállalás céljából. A vérvétel után úgy két héttel mindkét könyökhajlatomnál egy-egy kiütés vagy csípés szerű piros pötty lett, illetve a 3. héten héten torokkaparásom és torokszázarzságom is volt, valamit izzadtam többször éjjel elég erősen. A torkom azóta is kapar és piros kicsit. A szúrás steril tűvel történt, ezt láttam, de a nővér, aki a vért vette szerintem ugyanavval a kesztyűvel dolgozott mindenkinél. Attól tartok, hogy esetleg az előző ember által kicsit véres (illetve izzadtságos) lett a kesztyű, amivel aztán az én vénámat kitapogatta meg ütögette, így az a vér illetve izzadság esetleg a bőrömre került és ily módon esetlegesen a szúrás során megfertőzhetett. Nagyon félek. Ön szerint mennyi esélye van az ily módon történő megfertőződésnek? Kell-e a tesztet megismételnem? Válaszát előre is köszönöm. Bori

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Nemi és egyéb fertőző betegségek témában

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is.

Vérkészítménnyel való átvitelének esélye, a szigorú ellenőrzések miatt ma már igen kicsi. Ráterjedhet a fertőzés anyáról gyermekére, ami főképp szülés közben, valamint az anyatejjel történhet, ritkán a méhlepényen át, a terhesség alatt.

70-80 százalékban nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyorsan váltogató heteroszexuálisak, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószerélvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei (ezek együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat) .

A nők fogékonyabbak a fertőzésre, mivel a spermában sokkal több vírus van, mint a vérben és aktus során nagyobb mennyiség jut a szervezetükbe. Megnő a fertőzés valószínűsége, ha egyidejűleg valamilyen egyéb nemi betegség is fennáll.

A vírus a szervezetbe kerülve különböző olyan immunsejteket betegít meg, amelyek felületükön a CD4 nevezetű molekulát hordozzák. A fertőzött szervezetben naponta közel 10 milliárd vírus képződik, a fertőzött immunsejtek pusztulásával kísérten. A megmaradt lecsökkent immunsejt szám a védekezőrendszer legyengüléséhez vezet.

Vérvétel esetén a fertőzés nem valószínű.

Kérdés: 2015. október 17., 00:18; Megválaszolva: 2015. október 17., 21:16
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Mennyi idő után mutatható ki a...
Patkány által terjesztett betegség
Nyaki nyirokcsomók
Toxoplasma vizsgálati eredmények
Kullancscsípés