Streptococcus agalactiae - hordozó vagyok?

Streptococcus Agalactiae fertőzésem volt a terhességem előtt, a terhesség alatt negativ lett a tenyésztésem, a 36. Heti mintavétel is negatív eredményt hozott Streptococcus agalacticae-ra. A 38. Héten szültem normál úton problémamentesen. Állítólag ha valaki egyszer már pozitiv volt, hiába a negativ kenet, hordozo marad. Én erről sajnos csak most értesültem. A szülés alatt antibiotikumot nem kaptam, mert azt nem kérdezte senki, hogy valaha volt e fertőzésem, csak a 36. Heti leletem vették alapul, ami negativ. Kérdésem, hogy a gyermekem megfertőzhettem e, és hogy kaphat e emiatt agyhártyagyulladást? Most 8 hetes, 6 hetes korában kértem orrváladék tenyésztést streptococcusra ami negativ lett. Az agyhártya gyulladás állítólag 12. Hetes korig akár végzetes is lehet. Van e félnivalóm? Mire figyeljünk? Milyen orvoshoz kellene esetleg elmennünk? Még egy dolog: fiam szuletésének 3. Napján kértem vérvételt, crp-je 5, 6 lett. Várom szíves válaszát, javaslatát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza perinatalis fertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

A szülés előtti tenyésztés inkább figyelemfelhívó jellegű. Előfordulhat, hogy egy tenyésztés a 36. héten negatív a szülés ideje alatt meg ott van a baktérium és az újszülött megfertőződik, de ez ritka. Sokkal gyakoribb, hogy pozitív a tenyésztés, de az újszülött nem lesz beteg, még akkor sem, ha az anya nem kap antibiotikumot.

A 6. hetes orrváladéknak nincs relevanciája.

A S. agalactiae korai kezdetű betegséget okoz, (véráramfertőzés, agyhártyagyulladás) 8 hetes újszülöttben nem fordul már elő (de 6 hetesben sem) , efelől teljesen megnyugodhat, nem kell ilyen irányban vizsgálni, vagy bármire jobban figyelni.

Az agyhártyagyulladás más kórokozótól (meningococcus! ) viszont bármelyik életkorban végzetes lehet, javasolt ellene védőoltással védekezni.

Tisztelettel:

Kérdés: 2015. szeptember 17., 15:20; Megválaszolva: 2015. szeptember 19., 17:58
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma vizsgálati eredmények
Érdemes-e oltatnom
Koronavírus elleni oltás
Kullancscsípés
Oltás és allergiáról