Mononucleosis?

Tisztelt Doktor nő / Doktor úr, Körülbelül tavaly decemberben kezdődtek változatos panaszaim amik közül a legfontosabbak, és amik a mai napig jelen vannak a következők: - hőemelkedések, napközbeni hőhullámok - torok fájás, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, orr folyás, gyulladt szem - hasmenésszerű, lágy, formázatlan széklet - esetenként fejfájás, szédelgés, rossz közérzet, fáradékonyság Ezeken kívül egyéb panaszok időlegesen, vagy vissza-vissza térve: - januárban háromszor éjszakai izzadás, - hát vagy vállfájdalom ami napokig vagy egy is hétig tart - napközbeni izzadás, főleg mellkas tájon - lép megnagyobbodás Az étvágyam többnyire jó, a testsúlyom januárban csökkent ugyan öt kilót, de azóta felszedtem nyolcat súlyzós edzéssel. Az elmúlt fél évben minden erőmmel próbáltam utánajárni a tüneteim okának, tucatnyi orvosnál jártam, gasztroenterológia, immunológia, infektológia, fül-orr-gégészet, urológia, hematológia. Ezeken a rendeléseken több vizsgálatot végeztek, amik szinte mind teljesen negatívak voltak. Az egyetlen eltérés a megnagyobodott lép ami viszont a hematológus szerint nem ok az aggodalomra lévén a labor eredményeim kivállóak. Pár hete elmentem víruszerológiára CMV, Toxoplasma és EBV. 8 hónapja mondhatni az egyetlen pozitív lelet az EBV két antitestje, ami a csatolt képen látszik. Ha jól értelmezem ez azt jelenti hogy átestem a fertőzésen a múltban, de okozhatja a tüneteimet továbbra is ez a betegség? Az antitest számok mennyire távoli fertőzésre utalnak, lehetett ez december, január környékén? A hasmenés szerű széklet és a hát-váll fájdalmak miatt gondolkodom hasi-kismedencei és mellkas CT-n, ön szerint javasolt, vagy felesleges és nem kell komolyabb dologtól tartanom? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza EBV serológia témában

Tisztelt Kérdező!

A csatolt eredményeken tényleg az látszik, hogy valamikor átesett EBV fertőzésen. A számszerű eredmények sajnos arra alkalmatlanok, hogy hónapra pontosan megmondják a fertőzés időpontját, mely lehetett 8-9 hónapja, de akár több éve is. A fertőző mononucleosis okozhat tartós lépmegnyobbodást, nyirokcsomó megnagyobbodást és elhúzódó hőemelkedést. Az orrfolyás és gyulladt szem inkább valamilyen allergia kapcsán szokott jelentkezni. A többi tünet nem nagyon illik bele ebbe a kórképbe.

Lágy székletek szerintem nem indokolnak hasi/kismedencei CT-t, ha tényleg tartósan hasmenése van, akkor a tükrözésnek lenne értelme. Ugyanígy nem hiszem hogy haszna lenne a mellkas CT elvégzésének sem.

Tisztelettel:

Kérdés: 2015. augusztus 15., 13:48; Megválaszolva: 2015. augusztus 23., 19:17
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?