Epstein Barr vírus

Tisztel Doktor Úr/Hölgy! Tavaly júniusban voltam endokrinológusnál Pcos miatt, ahol megemlítettem az akkor még sűrűn előforduló aftákat a számban (2 hetente 1) .Doktornő megtapogatta a nyakamat, ahol nyirokcsomó megnagyobbodásokat észlelt.Voltam nyaki ultrahangon.Eredmény: A nyak mindkét oldalán van néhány 10-15mmes és a jobb állszeglet alatt egy 20 mmes echoszegény nyirokcsomo szabályos hilussal. A nyaki nagyerek fala ép, scleroticus plaque nem ábrázolódott a vizsgálható szakaszon.Doktornő javaslatára augusztusban történt vérvétel: eosinophil, basophil alacsony értéket mutatott, más eltérés nem volt látható. (Inulinreisztenciát állapítottak meg) Csináltak szerologia vizsgálatot: HBsAg negatív, HCV antitest szeronegatív, Toxocara canis fertőzés szerológiailag nem igazolható. Ami kóros: Epv IgM: 29, 210 pozitív Epv IgG 240 szeropozitív Epv nukleáris ellenanyag IgG 7, 130 negatív.primer EBV fertőzés korai szakasza.Egyéb panaszom nincs(láz, torokfájás, gyengeség) Doktornő szerint gyógyszeres kezelésre nincs szükség Voltam nőgyógyásznál is egy hónapja kisebb fertőzés miatt.Kaptam gyógyszert rá és kúpot.Rákszűrés negatív, gomba nem tenyészett. Nyirok csomók hónaljnál és lágyéknál normál méretűek. Afták mostanában is vannak (három hetente egy) , nyirokcsomóimat a nyak két oldalán és az állszeglet alatt változatlanul érzem, kitapintható. Pár napja estem egy kisebb náthán, lázam nem volt. Márciusban kontrollra megyek. Kérdésem az lenne, hogy ezt még mindig okozhatja az Epv vírus, esetleg más is állhat a háttérben? Lehetséges, hogy lecseng úgyis a vírus, hogy nem okoz mononukleózist és egyéb tüneteket? Olvastam, hogy minden nyirokcsomó gyulladás 3 hónapnál tovább tart nagyobb bajt is jelezhet.Esetleg, hogy soha nem múlik el teljesen? Nyirokcsomóim fajdalmatlanok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Dr. Szanyi Andrea válasza EBV témában

Kedves Kérdező!

A leletei alapján mononukleózis zajlott le, ez a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásával járhat. Maga a mononukleozis nem igényel speciális kezelést. Az augusztusban igazolt fertőzés már nem indokol nyirokcsomó megnagyobbodást. A tapintható nyirokcsomói a folyamatosan jelenlevő aftákkal viszont összefüggésben lehetnek. Az ultrahang vizsgálattal leírt nyirokcsomók gyulladásos eredetűeknek tünnek, nincs oka aggodalomra. Kontroll vérkép mindenképpen javasolt.

Kérdés: 2013. január 14., 20:52 ;Megválaszolva: 2013. január 18., 16:19
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
EBV fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! Vírusszerológia eredménnyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kb 2019 év elején kezdődött, hogy fél éven keresztül...
Érdeklődés
Tisztelt Doktor! Édesanyamnak rosstul,alul működik a pjzsmirigye.A mellékelt vérképet szeretném ha megnézné,kielemezné mert nemtudom mi a normál...
Elhúzódó hőemelkedé.
Jó napot kívánok! 23 éves vagyok elhúzódó hőemelkedés miatt laborvizsgálatra küldtek, melynek az eredményei: Cytomegalovírus (CMV) IgM /...
EBV fertőzés
Tisztelt Doktor úr/nő! Márkorábban tettem fel kérdés a nyirokcsomóimmal kapcsolatban. Mivel lassan 3 hónapja elég nagyok.Szerológiai vizsgálatok...
EBV és CMV fertőzés
Tisztelt Doktor úr/nő Majdnem 3 hónapja megvannak nagyobbodva a nyakamon és a fülem mögött a nyirokcsomók. A legnagyobb kicsit mintha lejjebb ment...