Skarlát és a vizsgálati eredmények

Tiszteletem! A kislányom 3, 5éves, belázasodott.....irány a gyerekorvos - aki torokgyulladást diagnoztizált penicillin származékot írt fel melyet egy hétig szedtünk.Ezt követően 1hétig egészségesnek tünt a kislány, aztán hőemelkedés 37, 8 újra doktor, aki antibiotikumot már nem írt fel.Estére 39, 9 láza lett+kiütések-visszamentünk és kiderült hogy skarlátja van.Kaptunk antibiotikumot, melyet 5napig szedtünk.ennek leteltével viz.ált. és ül. ill.tenyésztést küldtünk el.Ennek eredménye: viz.ált. neg, üledékben CaPO4 kristCa -foszfát kristály teny.: Escherichia coli csírasz: 10"5"illetve mire reagál a baci, és mire nem (Ampicillin-R) . Vajon összefüggés van a skarlát és ez az eredmény között. Mi az a CaPO4 kristály? Mitől van a vizeletébe? Előre köszönöm a válaszát. Meliv

Dr. Balogh Andrea válasza skarlát témában

Kedves Kérdező!

A CaPo4 az kalcium-foszfát kristály a vizeletben kis pici kristályok, ha ebből jó sok van abból lesz a vesekő. Ilyen pici nyomokban semmi bajt nem okoz ez normálisan is előfordul nyomokban a vizeletben. A skarlátnak semmi esetre sem a szövődménye, skarlát szövődményt gyakorlatilag a penicillin bevezetése óta nem látunk, azt olyan esetben lehetne látni, ha a gyermek skarlát esetén nem kapott volna antibiotikumot, de ahogy írja kislánya megkapta a megfelelő gyógyszert. A CAPo4 kristály képződéséhez egyéni hajlam, táplálkozási tényezők, húgyúti fertőzés és sok egyéb dolog hozzáadódása szükséges.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. november 19., 08:51; Megválaszolva: 2011. november 22., 22:30
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Skarlát és folyamatos láz
Tisztelt Szakértő! Barátnőm 11 éves kislánya két héten keresztül szinte folyamatosan lázas volt  torokgyulladás miatt - a háziorvos diagnózisa...
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?