• HCV és a munka

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor ÚR! Szeretném megkérdezni, hogy a frissen felfedezett HCV fertőzésemmel dolgozhatom-e? Klinikai tüneteim nincsenek, máj enzimjeim a normál tartományban vannak. (sose voltak magasak) . Időszakos szűrővizsgálaton derült ki a betegség. Gondolom egyből kiderült, hogy egészségügyben dolgozom. Várom válaszát.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a HCV témában

        Kedves Kérdező! A 18/1998. (VI. 3.) népjóléti miniszteri rendelet „munkaköri korlátozások közegészségügyi-járványügyi érdekből” jogszabályban rendelkezett a következőkről. A rendelet 31. ♣ (4) értelmében a HIV, valamint a fertőzőképes krónikus hepatitis B- és hepatitis C-vírus-hordozó egészségügyi dolgozó nem tölthet be olyan munkakört, amelyben expozícióra hajlamosító invazív beavatkozásokat végeznek. A verifikált HBV- és HCV-fertőzött (vírushordozó) egészségügyi dolgozók által nem végezhető, fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozásokat a következőkben határozta meg: a) olyan testüregben történő sebészi beavatkozások, amelyek során a testüregben egyidejűleg vannak jelen a kéz vagy ujjak, tű és éles eszközök; b) műtétek: abdominalis, cardiothoracalis, ortopédiai; c) szüléslevezetés, császármetszés; d) illesztéssel járó véres traumatológiai műtétek, kiterjedt nagyfokú égési sérülések sebészi ellátása; e) olyan orális, periorális szövetek, fogak kezelése, metszése, eltávolítása, amelyek kapcsán vérzés léphet fel. A rendelet egészségügyi dolgozót említ, ami az orvosokon kívül a diplomás nővért, a nővért, a műtősnőt és az egyéb paramedicinális szakszemélyzetet is magába foglalja.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 07., 17:36; Megválaszolva: 2011. november 08., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés