MR lelet értelmezés

Üdvözlöm, Anamnézis: édesapámnak 1997-ben volt tüdőlebenyresectioja, tumor végett. Tavaly primer májtumort állapítottak meg, amelyet lokálisan sugárkezeltek, hegszövetet hagyva látszólag sikeresen gyógyult. A pulmonológus szintén tavaly további CT vizsgálat után apró elváltozást talált a tüdőben, amelyet laparoszkopias műtéttel eltávolítottak. Az elmúlt évben mindennapos fejfájásos panaszai vannak, illetve a máj tüdő vonalában szintén fájdalmat érez. Az édesapámmal ma voltunk natív koponya MR vizsgálaton az alábbi eredményt kaptuk: A IV. agykamra átlagos tágasságú, középállású. Az aquaeductus cerebri átlagos tágasságú. A supratentorialis kamrarendszer életkornak megfelelõ tágasságú, középállású. Az extracerebralis liquortér frontoparietalisan dominanciával mérsékelten tágabb. A középvonali structurák jó helyzetben ábrázolódnak. Supratentorialisan a fehérállomány területén egy-egy axiális síkban 2-3 mm kiterjedésû magas T2 - FLAIR jeladású eltérés látható. A globus pallidusok területén békés környezetben vs. mészlerakódás látható. Gátolt diffúzió az agyállomány területén nem látható. A craniospinalis átmenet területén egyértelmû destructio nem látható. Az atlanto-dentalis ízületi rés nem tágabb. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. A sella fenék mélysége átlagos, a hypophysis állomány kiterjedése normál tartományon belül van. A nagy agyi vénák, a vénás sinusok áramlási jelvesztése megtartott. A jobb arteria cerebri anterior ellátását nagyrészt az arteria communicans anterioron keresztül a bal arteria carotis interna felõl kapja, variáció. Egyebekben szabályos Willis-kör ábrázolódik. Jobb oldalon az arteria carotis interna intracavernosus szakaszán a lumen beszûkültnek látszik. A paranasalis sinusok területén számottevõ nyálkahártya eltérés nem látható. A mastoidalis sejtrendszer mindkét oldalon jól pneumatizált. Az orbiták területén, a belsõ fülek lokalizációjában jelen nem specificus vizsgálattal egyértelmû kórjelzõ eltérés nem igazolható. Kérdésem az volna, lehet-e összefüggés a máj és tüdő műtétek és a fejfájás között? Illetve mit javasolna a fentiek ismeretében? Válaszát előre is köszönöm, F.G.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

A koponya MRI nem mutatott ki semmi daganatos eredetű áttétet, vagy egyén fejfájást magyarázó központi idegrendszeri okot.A leírt kezdődő agyérszükület és kisebb gócok nem tekinthetők annak.

Ettől függetlenül lehetnek más okok is, melyek a mindennapos fejfájást okozzák, ezért ezügyben személyes konzultáció lenne szükséges neurológussal.Megjegyzem,a túlzásba vitt fájdalomcsillapító szedése is okozhat mindennapos fejfájást. (Advil)

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2021. január 07., 17:49; Megválaszolva: 2021. január 09., 07:44
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Furcsa érzések a fejben
Állandó fejfájás, mit tegyek?
Fejfájás
Állandó fejfájás