Nem múló feszítő/nyomó fejfájás, szédülés és rossz látás

Tisztelt doktor úr! Szeretném szakmai rá látását kérni a jelenleg is fenn álló/ nem múló panaszaim okával kapcsolatban merre induljak el, hova forduljak. Igyekszem összeszedetten le írni mindent ami fontos lehet. Amim adott: gyerekkor óta migrénes fejfájás, 2016 óta mindennap! periódikusan jelentkező szédülés, ebből adódó látás probléma, és fénytől/ munkától szemromlás. Kivizsgálások 2016-2018 között: kardiológia, szemészet, neurológia, fül- orr gégészet, teljes vérkép, pajzsmirigy, hasi UH, (utóbbiaknál minden rendben és tünetmentes!), majd endokrinológia, - sella MR: tobozmirigy daganat, ezt követően idegsebész: aki 2-3 évente javasolta a jóindulatú daganat kontrasztanyagos MR-errel történő kontroll vizsgálatát. 2 MR és kontroll történt eddig nem rossz eredménnyel. Amim jelenleg adott: 3 évig irodai munkát végeztem előzőleg, jelenleg pedig 3 éve műkörmös vagyok - helytelen testtartás jellemzi a munkámat erős lámpa alatt és ülés/ görnyedés napi minimum 8 órában (masszőrhöz járok és kardio edzést végzek, hogy bírjam) . Adott egy túlsúly amelyet egy ideje nem bírok teljesen leadni, és mostmár adott egy magas vérnyomás amely 4.napja kezelés alatt van Bisoprolol-ratiopharm 5 mg gyógyszerrel mert nagyon ugrált a vérnyomásom (mára az értékek kezdenek normalizálódni, de egyébként 2 hónapja voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson és minden eredményem rendben volt, azonban a doktornő ajánlotta nekem ezt a gyógyszert megállapított hipertóniára) . És a problémám ami jelenleg nagyon aktuális, hogy van egy 5. napja nem múló feszítő fejfájásom a fejem hátulján és mondhatni egy felerősödött/ állandó tartós szédülésem amely ehhez társul, homályos látással (szemüveges vagyok, de szemüvegben is ez jellemző) . Nagyon kevés a “tiszta” pillanatom amikor éppen nem szédülök. Nehéz így dolgozni is! Fejfájásom jellege: fej hátulján és tetején nyomásérzés, olyan érzés mintha pillanatok múlva szét robbanna a koponyám a feszítéstől - ehhez néha be társul egy szúró jellegű fájdalom is a fej hátsó pontján és a fájdalom olyan mértékű kettős ilyenkor, hogy már önkéntelenül potyognak a könnyeim. Ehhez társul a nem múló erős! (Erősebb mint szokott) szédülés ilyen vertigó - forgó jellegű, plusz homályos látás és ilyenkor még a hányinger is rám tör mert olyan érzés mintha körhintán ülnék. Vasárnap este kezdődött és ma péntek reggel van. Éjszaka is nehezen alszom, mert sokszor felébredek a feszítő fájdalomra a fejemben. Fájdalomcsillapítón élek mert egyszerűen nem bírom ki. Mindig is front érzékeny voltam, és gyerekkorom óta fejfájós jelenleg front is van. 2016 óta állandósult nálam a havi legalább egy migrén, a minden nap periódikusan jelentkező szédülés és a látásromlás, amelyre csináltattam szemüveget, de nem lett tökéletes a látásom és a szédüléssel együtt a látásom is homályos és szédülős olykor. A szédülés és a rossz látás felerősödött most az 5.napja tartó feszítő fejfájással. Háziorvosom a vérnyomás csökkentő mellé javasolta a kefalgin szedését, azonban még nem mertem be szedni mert azt írja a beteg tájékoztató, hogy magas vérnyomás esetén ne szedje. Szeretném megkérdezni, hogy állhat e emögött a tünetegyüttes mögött esetleg a jóindulatú tobozmirigy cystám növekedése? (Koponyaűri nyomást okozva, vagy esetleg bántva a látó ideget) Avagy ehhez semmi köze, és ténylegesen a front és a kialakult hipertónia okán fáj természetes módon ennyire a fejem és ezzel kapcsolatosan a többi tünet. El kell e múlnia, amennyiben a felírt vérnyomás gyógyszer be állítja a vérnyomást? Januárban ajánlatot e azért, hogy ismételtessem meg a kontrasztanyagos sella MR-t és menjek el kontrollra a lelettel az idegsebészemhez? És csak egy laikus kérdés: meddig tekinthető “normálisnak” egy fejfájás nem szűnése - mikor kell esetleg azonnal orvoshoz fordulni? Türelmét és válaszait ezúton is előre köszönöm Önnek! Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

A válaszban csak az Ön által leírtakra vagyok kénytelen hagyatkozni, lelet nem áll rendelkezésemre. Nem említ vérnyomásértékeket, hogy milyen volt a gyógyszer beállítása előtt, illetve a szedése mellett. Fejfájását okozhatja a magas vérnyomás, de annak rendeződésével meg kellene szűnnie. A szédülést, fejfájást, leírt látászavart nem valószínű, hogy a tobozmirigy ciszta okozza. Nagyobb ciszta okozhat kettőslátást, tekintésbénulást, de erről nem tesz említést. Az időszakos MR kontrollra mindenképpen menjen el. Ha a vérnyomásának rendeződése után is változatlanok lennének a panaszai, akkor más okot kell keresni.

Kérdés: 2020. december 18., 07:13; Megválaszolva: 2020. december 20., 18:16
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Állandó fejfájás, mit tegyek?
MR lelet értelmezés
Fejfájás
Tisztelt Doktor Úr! Napok óta fáj a fejem hátul jobb oldalon. Középtájt. Egyfajta nyomást érzek. A vérnyomásom magas, szedek rá gyógyszert...
Gyermekkori migrén
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kisfiam most februárban lesz 12 éves. Panaszai tavaly szeptemberben kezdődtek: reggelente 2-3 napon keresztül...
Halántéki és szemfájdalom
Üdvözlöm! A férjem helyett írok Önöknek, mert nem tudjuk hogy milyen vizsgálatra menjünk következőre. A bal halántékából kiindulva éles...