Nem múló feszítő/nyomó fejfájás, szédülés és rossz látás

Tisztelt doktor úr! Szeretném szakmai rá látását kérni a jelenleg is fenn álló/ nem múló panaszaim okával kapcsolatban merre induljak el, hova forduljak. Igyekszem összeszedetten le írni mindent ami fontos lehet. Amim adott: gyerekkor óta migrénes fejfájás, 2016 óta mindennap! periódikusan jelentkező szédülés, ebből adódó látás probléma, és fénytől/ munkától szemromlás. Kivizsgálások 2016-2018 között: kardiológia, szemészet, neurológia, fül- orr gégészet, teljes vérkép, pajzsmirigy, hasi UH, (utóbbiaknál minden rendben és tünetmentes!), majd endokrinológia, - sella MR: tobozmirigy daganat, ezt követően idegsebész: aki 2-3 évente javasolta a jóindulatú daganat kontrasztanyagos MR-errel történő kontroll vizsgálatát. 2 MR és kontroll történt eddig nem rossz eredménnyel. Amim jelenleg adott: 3 évig irodai munkát végeztem előzőleg, jelenleg pedig 3 éve műkörmös vagyok - helytelen testtartás jellemzi a munkámat erős lámpa alatt és ülés/ görnyedés napi minimum 8 órában (masszőrhöz járok és kardio edzést végzek, hogy bírjam). Adott egy túlsúly amelyet egy ideje nem bírok teljesen leadni, és mostmár adott egy magas vérnyomás amely 4.napja kezelés alatt van Bisoprolol-ratiopharm 5 mg gyógyszerrel mert nagyon ugrált a vérnyomásom ( mára az értékek kezdenek normalizálódni, de egyébként 2 hónapja voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson és minden eredményem rendben volt, azonban a doktornő ajánlotta nekem ezt a gyógyszert megállapított hipertóniára). És a problémám ami jelenleg nagyon aktuális, hogy van egy 5. napja nem múló feszítő fejfájásom a fejem hátulján és mondhatni egy felerősödött/ állandó tartós szédülésem amely ehhez társul, homályos látással (szemüveges vagyok, de szemüvegben is ez jellemző). Nagyon kevés a “tiszta” pillanatom amikor éppen nem szédülök. Nehéz így dolgozni is! Fejfájásom jellege: fej hátulján és tetején nyomásérzés, olyan érzés mintha pillanatok múlva szét robbanna a koponyám a feszítéstől - ehhez néha be társul egy szúró jellegű fájdalom is a fej hátsó pontján és a fájdalom olyan mértékű kettős ilyenkor, hogy már önkéntelenül potyognak a könnyeim. Ehhez társul a nem múló erős! (Erősebb mint szokott) szédülés ilyen vertigó - forgó jellegű, plusz homályos látás és ilyenkor még a hányinger is rám tör mert olyan érzés mintha körhintán ülnék. Vasárnap este kezdődött és ma péntek reggel van. Éjszaka is nehezen alszom, mert sokszor felébredek a feszítő fájdalomra a fejemben. Fájdalomcsillapítón élek mert egyszerűen nem bírom ki. Mindig is front érzékeny voltam, és gyerekkorom óta fejfájós jelenleg front is van. 2016 óta állandósult nálam a havi legalább egy migrén, a minden nap periódikusan jelentkező szédülés és a látásromlás, amelyre csináltattam szemüveget, de nem lett tökéletes a látásom és a szédüléssel együtt a látásom is homályos és szédülős olykor. A szédülés és a rossz látás felerősödött most az 5.napja tartó feszítő fejfájással. Háziorvosom a vérnyomás csökkentő mellé javasolta a kefalgin szedését, azonban még nem mertem be szedni mert azt írja a beteg tájékoztató, hogy magas vérnyomás esetén ne szedje. Szeretném megkérdezni, hogy állhat e emögött a tünetegyüttes mögött esetleg a jóindulatú tobozmirigy cystám növekedése? (Koponyaűri nyomást okozva, vagy esetleg bántva a látó ideget) Avagy ehhez semmi köze, és ténylegesen a front és a kialakult hipertónia okán fáj természetes módon ennyire a fejem és ezzel kapcsolatosan a többi tünet. El kell e múlnia, amennyiben a felírt vérnyomás gyógyszer be állítja a vérnyomást? Januárban ajánlatot e azért, hogy ismételtessem meg a kontrasztanyagos sella MR-t és menjek el kontrollra a lelettel az idegsebészemhez? És csak egy laikus kérdés: meddig tekinthető “normálisnak” egy fejfájás nem szűnése - mikor kell esetleg azonnal orvoshoz fordulni? Türelmét és válaszait ezúton is előre köszönöm Önnek! Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a fejfájás témában

Kedves Kérdező! A válaszban csak az Ön által leírtakra vagyok kénytelen hagyatkozni, lelet nem áll rendelkezésemre. Nem említ vérnyomásértékeket, hogy milyen volt a gyógyszer beállítása előtt, illetve a szedése mellett. Fejfájását okozhatja a magas vérnyomás, de annak rendeződésével meg kellene szűnnie. A szédülést, fejfájást, leírt látászavart nem valószínű, hogy a tobozmirigy ciszta okozza. Nagyobb ciszta okozhat kettőslátást, tekintésbénulást, de erről nem tesz említést. Az időszakos MR kontrollra mindenképpen menjen el. Ha a vérnyomásának rendeződése után is változatlanok lennének a panaszai, akkor más okot kell keresni.

Kérdés: 2020. december 18., 07:13; Megválaszolva: 2020. december 20., 18:16
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
MR lelet értelmezés
Fejfájás
Állandó fejfájás
Mi lehet a baj?
Fejfájás, migrén, fejgörcs
Jó napot kívánok. 2020.04.17 én volt egy császármetszésem,gerinc érzéstelenítéssel. Nagyon vigyáztam,nagyon odafigyeltem arra h.műtét után...