Gyermekkori migrén

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kisfiam most februárban lesz 12 éves. Panaszai tavaly szeptemberben kezdődtek: reggelente 2-3 napon keresztül szédülés, végtagzsibbadás, hányinger, gyengeség. Ez nagyjából havonta ismétlődik. Emellett ennél ritkábban jelentkezik tipikus aurás migrén, ez nagyjából két óra alatt lezajlik. Ezek mellett pedig nagyon gyakori inkább csak este, vagy éjszaka a hányinger,hányás nélkül. Vizsgálta neurológus, szemész, fül-orr-gégész, gasztroenterológus, két napig a Heim Pál kórházban is feküdt, de semmilyen eltérést nem tapasztaltak. Illetve a diagnózis: aurás migrén; a szédülést, zsibbadást, hányingert pedig pszichés eredetűnek vélik. Pszichológus is foglalkozik vele. Annyiféle migrénről hallani... Csendes migrén, abdominális migrén... Egyik orvosban sem merült fel eddig, hogy a fiamnál esetleg erről lehet szó, ha nem is teljesen típusos formában. Ebben szeretném a véleményét/véleményüket kérni, hátha volt már hasonló tünetekkel tapasztalata/tapasztalatuk. Elég vajon a pszichoterápia? Az iskolai hiányzás lassan már eléri a megengedett felső határt. Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza fejfájás témában

Tisztelt Érdeklődő!

Gyermekét részletesen kivizsgálták, és a neurológusa által felállított diagnózisban nincs okunk kételkedni.

Az "annyiféle" migrén valóságban egy betegség, ami hevenyen kialkuló elviselhetetlen fejfájással jár, és attól függően, hogy milyen tünetek kísérik, nevezték régen több típusúnak, többek közt abdominálisnak, retinálisnak vagy basilarisnak. Az utóbbira tipikus az, hogy a gyermek időnként elsápad, szédül, ügyetlen és hány, és kb egy óra múlva jelentkezik a fejfájás. A kórkép lefolyása és kezelése formától független, így nincs jelentősége, melyik típusú migrént állapítanak meg a gyereknél.

Hogy elég-e a pszichoterápia, ezt és látatlanban nem tudom megítélni, minden gyerek más. A pszichoterápia első sorban a tenziós fejfájásnál hatékony.A migrénes rohamok is gyakoribbak stresszes időszakokban, ezért lehet, hogy az Önök esetében azért döntöttek a pszichoterápia mellett.

A migrénes gyereknek életmódbeli tanácsadással tudunk a legtöbbet segíteni, hogy fejfájásai ritkuljanak. Meg kell őt tanítani, hogy megfelelő mennyíségű folyadékot igyon minden nap, reggelire magas rosttartalmú ételeket egyen, eleget aludjon és rendszeresen sportoljon, és maradjon idő egy örömteli hobbi tevékenységre is, amit élvezettel végez. Érdemes fejfájás naplót vezetni, és feljegyezni, melyik ételt fogyasztotta a roham napján és előtte. Ha egy ételfajta ismétlődik (főleg kakaó, csokoládé, citrom, naracs, mogyoró) , akkor azt meg lehet próbálni egy hónapig kihagyni- ekkor kiderül, nem-e ez provoklta ki a migrénes fejfájást.

Ha gyógyszert kell adni, azt lehetőleg az aura (első tünet, ami rendszerint megelőzi a fejfájást) jelenkezésekor minél előbb kell beadni megfelelően hatékony adagban (a migrén nem féltablettás betegség!).

A migrén genetikai hajlamon alapuló kórkép, ami általában a teljesítmény-orientált embereket érinti. Előbb-utóbb mindenki megtalálja a saját módszerét és megtanul együtt élni vele. Ehhez kívánok Önöknek és gyermeköknek sok türelmet.

Kérdés: 2019. október 22., 18:40; Megválaszolva: 2019. október 24., 15:11
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Állandó fejfájás, mit tegyek?
MR lelet értelmezés
Fejfájás
Tisztelt Doktor Úr! Napok óta fáj a fejem hátul jobb oldalon. Középtájt. Egyfajta nyomást érzek. A vérnyomásom magas, szedek rá gyógyszert...
Halántéki és szemfájdalom
Üdvözlöm! A férjem helyett írok Önöknek, mert nem tudjuk hogy milyen vizsgálatra menjünk következőre. A bal halántékából kiindulva éles...