Szemvibrálás migrén

Tisztel doktornő. Régóta (kb. 5 - 6 éve) ritkán jelentkező problémám (éventek kb. 4 - 5-ször) a szememmel az, hogy semmi előjel nélkül egyszer csak egy kis részen a látóterem vibrálni kezd. Ez a vibrálás körvonala általában növekszik. Ekkor a vibrálás részén nem látok semmit. Ez a jelenség kb. 15 - 30 percig tart. Utána egy erős fejfájás jelentkezik (quarelint szoktam rá szedni) . A fejfájás csillapodik, de azt veszem észre hogy annyira rosszul leszek, hogy a vérnyomásom leesik és hideg veríték önt el. Van amikor hányingerem is lesz. Hányás után rohamosan javul az állapotom, kb fél óra után már nincs semmi bajom. Ez az egész folyamat kb. 2 - 2 és fél óra alatt lezajlik. Édesanyámnak is rég van ilyen problémája, neki azt mondta az orvos hogy mindenképp migrén alapú. Tudna -e esetleg valamilyen tanácsot adni hogy milyen vizsgálatok lennének szükségesek, vagy milyen gyógyszer lenne a megelőzéshez a legjobb. Esetleg lehet -e öröklődött betegség? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza migrén témában

Tisztelt Érdeklődő!

A leírt panasz valóban tipikus migrén. A kivizsgálás során ilyenkor a leletekben eltérést nem találunk. A migrén egy öröklődő betegség, amikor a roham közben bizonyos anyagok szabadulnak fel, ezektől tágulnak az erek, ezért megduzzad az agy és erős fejfájás alakul ki, amit látótérkiesés vagy vibrálás előz meg, és hányás kísér.

Érdemes rohamnaplót vezetni, és felírni hogy fejfájás előtt milyen ételt fogyasztott, volt-e front. Ugyanis vannak hatékony migrén ellenes gyógyszerek (nem veszélytelenek) , ezeket neurológus szakorvos írhatja fel. És ha megfigyelhető, hogy valamilyen étel mindig szerepelt a menüben a migrén elleni napokon, azt ki lehet hagyni, és akkor nem jelentkezik a fejfájás.

azt tanácsolom, vezessen rohamnaplót, és kérjen időpontot egy neurológushoz, ha úgy érzi, akár gyógyszert is bevenne a panaszok miatt. De a gyógyszer bevétele mindenképpen csak az elviselhetetlen fejfájás esetében javasolt!

Kérdés: 2012. július 18., 21:07; Megválaszolva: 2012. július 19., 14:53
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Sűrűsödtek a kínzó migréneim
Üdv! 17 éves vagyok (2 hét és 18) 10 éve vannak migréneim erős fejfájással aurás látás kíséretével, hányingerrel ami kezelés nélkül...
Szikralátás
Tisztelt Doktornő, 13 éves fiamnak kb egy évvel ezelőtt volt szikralátás után fejfájása, ami gyógyszer hatására elmúlt. Jelenleg sűrűbben...
Migrénes fejfájás utáni rossz...
Kedves Éva! A tegnapi napon erős migrénes fejfájásra ébredtem, ami egész nap tartott. Nagyon erős lüktető fájdalmat éreztem, szédültem és...
Megváltozott migrén
Tisztelt Doktornő/úr! 30 éves vagyok, az elmúlt években évente 1-2 migrénem volt, most viszont a héten 2 is volt, de kicsit megváltozott-most nincs...
Migrén nélkül boldogan, lehet?
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Kb. 5 éve kínoz migrén, havonta 4-5 alkalommal.Kisvárdába voltam kivizygáláson, ct, labor, ahol javasolták, szedjek...