Információ

Tisztelt Dr. Baki Márta Főorvosnő! A következő problémával fordulok Önhöz. Édesanyám 20219 végén súlyos és műthetetlen gyomor adenocarcinómában és hashártya, tüdő áttét után rövid szenvedés után, 70 évesen elhunyt. sokáigf gondoztam, egyátalán nem emésztett, Peg-en keresztül tápláltam, de nem tudtam segíteni... A betegsége ideje alatt, később a halálát követően kezdődtek leginkább nálam a panaszok. Először rendszeresen köhögtem, de a mellkas röntgen nem mutatott ki elváltozást. Anyukám halála után a köhögésem egy ideig enyhült, viszont a vérnyomásom 170-körül volt, amelyre Concor Cor, és Amlopidint írtak fel, az utóbbit, láébdagadás miatt el kellett hagynom. A lábdagadásra Rawelt szedtem, azt most már nem szükséges, ritkábban van ilyen panasz. Fél évvel később rendszeresen étkezés után feszítő érzést éreztem a gyomorban, ez egyre rendszeresebbé vált, majd gyakran savas érzés volt, és gombócot érzek azóta is a torkomban. Quamatelt írt fel nekem a háziorvosom, nagyon lelkiismeretesen megvizsgált. Nem tartotta szükségességét további vizsgálatoknak. Egy ideig rendeződni látszott, a tünetek enyhültek. Néhány hónap elteltével azonban, megint rendszeres lett a köhögés, majd étkezés után egyre nyomasztóbb ilyen zsibbadás-szerű feszítő érzés. Elmentem magánm úton gasztroenterológus szakorvoshoz, aki gyomortükrözést javasolt, ennek vizsgálata folyamatban. Ott Norplaza-t javasolt, és Venter port írt fel, amely némiképp Salvus vízzel enyhítette a tüneteimet. Étvágyam változó, van, hogy egyátalán nincs, máskor pedig hirtelen farkas éhes vagyok. Előtte egy UHGH-t kért, arra beutalót kaptam a háziorvostól, ott a komolyabb eltérés nincs. Ilyen információk lettek, hogy a máj kissé nagyobb, reflexiója fokozott, echoszegény terület látható, ezt nem pontosan idézem, de összességében homogén. jobb vesében centrálisan 25 mm-es ciszta, ennek pontos szövegét elküldhetem, Prancreas fej és test látható, vizsgálható, ép kontúrú stb. Szabad hasűri folyadék nem található. Az ultrahang orvos szerint komolyabb dolog nem látható, de jelezte, hogy a gyomrot nem látja. Fél éve egy kitüremkedés van a bal oldali mellizom alatt, ez azóta nőt, kissé feszít néha, néhány napja észrevettem, hogy a kitüremkedés nőtt, és mellette a bordák is látszanak, levegővételnél fáj mostanában, és kidomborodik, de nem csomó, hanem puha tapintású. Járok sportolni, és a vérnyomásom azóta alacsonyabb. Boxolni tanulok. Gyakran fáradt vagyok, bár sokat is dolgozom, és lázam nincs, de olyan, mintha tüzet fújnék, ami szokatlan. A gyomortükrözésem decemberben lesz. Kissé fogytam is, de ez a sportnak lehet köszönhető. Nagyon félek, mert semmi konkrétumot nem tudok, szeretné segíteni, hogy mi lehet a baj. Néhány hónapja a székelésemben is változás történt, hirtelen jön rám az inger, és akkor nagyon gyorsan jön is ki a széklet, alig tudom visszatartani. sokszor kisebb, nyálkásabb a széklet, van, hogy világosabb, sárgásabb, van, hogy sötétebb színű, változó, és néha göröngyösebb, egy-egy része, és keményebb. Mi lehet a baj? Gyomor eredetű, vagy bélrendszer, mi lehet a kitüremkedés a bal oldalon? Kihez forduljak, hogyan induljak el? Élni szeretnék, aggódom. Válaszát Tisztelettel köszönöm! Üdvözlettel: Dávid

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Hasi fájdalom, mellkas területén terime, fáradékonyság témában

Kedves Dávid!

Levele alapján úgy tűnik, hogy édesanyja ápolása és halála megviselte. Persze, nagyon nehéz feldolgozni az ilyen eseményeket. Valószínűleg viszont édesanyjának nagy megnyugvást jelenthetett, hogy Ön a közelében volt. Egy közeli hozzátartozó elveszítése után felléphetnek különböző testi tünetek. Természetesen ezek okát, amennyire lehetséges, meg kell találni. Hasi panaszai úgy gondolom a gasztroenterológiai kivizsgálás során tisztázódhatnak. A mellkasán észlelt elváltozás miatt esetleg sebészt keressen fel, s szükség esetén egy mellkas röntgen és/vagy ultrahangos vizsgálat magyarázatot adhat erre az elváltozásra. A kivizsgálás során érdemes esetleg vérvétel során széklet vérzést vizsgálni egy általános laboratóriumi vizsgálat mellett: teljes vérkép, süllyedés, egyéb esetleges fertőzésre utaló vérszintek meghatározása, máj- vese- és esetleg pajzsmirigy funkció, vérzsírok meghatározása, általános vizelet vizsgálat mellett. Remélem, hogy ezek rendben lesznek, s a sport és egyéb elfoglaltsága, kiegyensúlyozott étkezés mellett panaszai is csökkeni fognak.

Üdvözlettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. október 20., 11:49; Megválaszolva: 2021. október 22., 12:05
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Alhasi diszkomfort
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Néhány napja enyhe, tompa fájdalmat, diszkomfortot érzek a jobb alhasban és a jobb oldalamban. Olyan érzés, mintha valami...
Gyomor probléma
Tisztelt Dr Úr/ Dr Nő! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Nagyjából 2 hete futcsa szúró fajdalmat érzek a bal bordaív alatt talán a gyomorszáj...
Segítség kérés külföldről
Tisztelt Dr. Árki Ildikó. Takács Hajnalka a nevem. Dublinban élek. Ket napja erős alhasi fajdalmam kezdődött délután 2 órakor. Az órák...
Titokzatos Fájdalom.
Kedves Doktornö. Kettő hónapja bal alhasi enyhe fájdalommal ami szúró jellegű, ami menstruáció idején erősebb illetve gyakori vizelésel küzdők...
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A panaszom a következő: tavasz óta fájdogált a hasam különböző pontokban, aztán kb. 2 hónapja beállt a hasam jobb...