• agyalapi mirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A következő problémámmal fordulok Önökhöz: Kb. 1 évig szedtem fogamzásgátló tablettát (Lindinette 30), majd abbahagytam a szedését. Ezt követően fél évig nem volt menstruációm, illetve tejcsorgásom is jelentkezett. Ezután fordultam nőgyógyászhoz. Ő elküldött hormonvizsgálatra, ahol kiderült, hogy magas a prolaktin (99 ng/ml), illetve magasabb a TSH hormon szintem. Voltam sella röntgenen, hasi ultrahangon, illetve MR vizsgálaton. Ezen vizsgálatok eredménye negatív lett. 2010. novembertől Bromocriptint szedek (kezdetben 2*1 tablettát, amitől normális lett a hormonok szintje, majd lecsökkentettük napi félre, amely kevésnek bizonyult, mivel ismét magas lett, legutóbb pedig napi 1 tablettát szedtem, amitől szintén magas lett a vérvizsgálat eredménye). Jelenleg 2*1 tablettát szedek. Az endokrinológusom szerint a hormonzavarom oka egy korábban lezajlott agyalapi mirigy gyulladás. Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy agyalapi mirigy gyulladás hogyan alakul ki, minek a következtében? A válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a agyalapi mirigy témában

        Kedves Kérdező! Így már kicsit érthetőbb a kérdése, köszönöm, hogy kiegészítette. A helyzet az, hogy az eredményei lehetnek több okból is magasabbak. Ami miatt a képalkotó vizsgálatokat elvégezték, hogy kizárják egy rosszindulatú hormontermelő elváltozás lehetőségét, ami meg is történt. Ennek ellenére a prolaktin termelés nem csak daganat miatt lehetséges, de elképzelhető, hogy úgynevezett idiopátiás formája van, amikor nem tudjuk megmondani, mi váltotta ki, azaz nincsenek egyértelműen "összeálló" sejtek, de a termelés fokozódik. Hogy ezt egy gyulladás váltotta volna ki, ennek véleményem szerint kicsi a valószínűsége, de vizsgálat és személyes találkozás nélkül mindig csak fél választ lehet adni. A magasabb pajzsmirigy serkentő hormon szintet is ellenőrizném, mert ez lehet egy pajzsmirigy alulműködésre utaló eltérés, amit szintén kezelni érdemes. Összességében véve, ha nem tumor okozta az eredményeket, akkor is kezeljük, ha emellett tejcsorgást lehet észlelni és a kezelése megfelelő. A kiegészítő vizsgálatokat azonban mindenképpen elvégeztetném.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 07., 22:06; Megválaszolva: 2011. június 08., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Úr! 3.napi hormonsor eredményről kérdeznék.Ezek az értékek mit jelentenek.Látom a referencia tartományt,(megyek majd orvoshoz is,csak nem most)de szeretném ha egy hozzáértő elmagyarázná nekem. TSH:1,43 LH:2,8...