Cukoréhség

Tisztelt Doktor (nő/úr) Van egy 33 éves autista lányom, akiről február óta tudjuk hogy inzulinrezisztens is. Mindig rengeteg édességet evett, bár én próbáltam visszafogni, de tavaly már 120 kiló volt. Mindig azt mondta, hogy ő soha nem lesz cukorbeteg, amit a maga módján meg is indokolt. Mikor az inzulinrezisztencia kiderült, teljesen összezavarodott, és nem mert enni, odáig fajult a dolog, hogy nyáron kétszer is volt a pszichiátrián, másodjára azért, mert se enni se inni nem volt hajlandó, még vizet sem, és infúziózni kellett Mikor kijött már csak 70 kilo volt... Aztán lassan kezdett a helyére kerülni az étkezése, de pár hete megint rengeteget akar enni, azt mondja, leesett a cukra és ha nem ehet cukrot, meghal. Éjszaka kijár a konyhába, kanállal eszi a kristálycukrot, meg a lekvárt. Kénytelen voltam zárat csináltatni a konyhára, ami miatt persze dühöng. Vettem diabetikus kekszet, szaloncukrot, de szinte állandóan enni akarja. Van egy leirásom, ami szerint tartozkodnia kellene a cukor minden fajtájától, és sokat kéne mozognia, mozogni egyáltalán nem hajlandó. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban szüksége van e a cukorra, mert én attól félek, hogy igy cukorbeteg lesz. Elmentümk szakrendelésre, de nem engedte, hogy vért vegyenek tőle, igy nem tudtak vele mt kezdeni..

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza témában

Kedves Asszonyom!

Nehéz dolog ez, amit elmesélt. Igen, az inzulinrezisztencia és az elhízás, a cukorbetegség előszobája. Előbb-utóbb kialakul.

Ezt mesèlje el a lányának, mert nagyon nehèz ilyenkor a kialakult cukorbetegséget kezelni, a diétát betartani. Az a jobb, ha megelőzzük ezt. Kár,m hogy nem engedett vért vetetni. Abból sok minden kiderülne. A cukorbetegség is. Nem lehet könnyű rábeszélni erre. Az orvosa felvilágosította erről? Az is nagyon fontos lenne. Talán így jobban elfogadná a tanácsokat is. Mondja el neki, hogy előbb-utóbb inzulinkezelés is szóba jön, azt senki sem szeretné.

Ha valamiben tudok még segíteni, kérem írja meg. Vannak gyógyszerek az inzlinrezisztencia kezelésére, de még nem ajánlom,,mert gyakoribb vérvételre van szükség, időközönként.

Ha van még, amiben segíthetek, kérem írja meg.

Üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Zsuzsa

Kérdés: 2022. november 16., 18:20; Megválaszolva: 2022. november 17., 11:19

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...
T4 helyett kombinált T3/T4 terápia...
Tisztelt Doktornő! Feleségem (42) pajzsmirigyét 15 éve eltávolították, azóta Eutyrox-ot szed, TSH szintje kontrollált. A kezelés dacára...
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy laboreredmény