Pajzsmirigy probléma?

Kedves Doktornő! Múlt hónapban (orvosi javaslatra) inzulinrezisztencia és hormonvizsgálatot végeztettem, mivel jó ideje nagyon erősen hullik a hajam, továbbá folyamatosan hízom és nem tudok fogyni a rendszeres, aktív sport és megfelelő étrend ellenére sem. Az inzulin rendben van, női, férfi hormonok szintén. TSH eredményem 4, 740 mlU/l, a ref. érték 0, 550-4, 780. Anti-TPO eredményem 54 lU/mL, a ref. érték felső határa 60. Ez már alulműködés? Igényel hormonpótlást? Azt tapasztalom, hogy az egyes laborok eltérő ref. tartományokkal dolgoznak, ezért bizonytalan vagyok, hogy az én határközeli eredményeimet miként kell értelmezni. Önnek mi a véleménye? Időközben rákerestem a pajzsmirigy alulműködés lehetséges tüneteire és sajnos többet is tapasztalok magamon, úgy mint az említett hajhullás, súlyprobléma, nagyon hideg végtagok, csökkent libidó, fáradtság. Nem szeretnék semmilyen betegséget bemagyarázni magamnak, csak próbálok közelebb jutni a problémáim forrásához és kissé ijesztő számomra ez a sok egyezés: ( Visszajelzését előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy témában

A pajzsmirigy alulműködés tünetei sokszor nem specifikusak. Mástól is hullhat a haj, lehet fáradt stb. Hizást és libido-csökkenést pl. a fogamzásgátló is okozhat. (Nem is tudom, hogy néztek fogamzásgátló szedése mellett női hormonszinteket..? és miért? .) Érdemes lenne pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni. Ha normális szerkezetet mutat, akkor a jódbevitel növelése lehet eredményes hogy kicsit " gyorsuljon" az anyagcsere.Ha esetleg krónikus gyulladásra utaló szerkezeti eltérést látnak, akkor szóba jön a pajzsmirigy hormonpótlás megkezdése. Ha kész az ultrahang, keressen fel endokrinológust.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. november 07., 10:41; Megválaszolva: 2015. november 10., 00:09
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy értékek
Üdvözlöm! Szeretném kérni szakmai véleményét. kb. 14 éve szedem az Euthyrox 100 -as tablettát, 8 hónapja 100-ról 125 ug-re emelkedett az...
Pajzsmirigy vérvételi lelet
Közel két éve voltam vérvételen, TSH 0,62, FT4 16,59, FT3 50,6, Anti-TPO33,0. Egyedül a Thyreoglobulin 194,3 amit eltérésnek jeleznek a...
Gyermekvállalás
Kedves Segítőm! Párommal úgy döntöttünk, kisbabát szeretnénk. Annak rendje, módja szerint egyeztettem az orvosommal, aki egy labor készítését...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Kedves Doktor Úr! Kicsi szorító érzést éreztem a nyakamban és az éreztem,hogy kicsit fájnak a nyák mirigyeim és a fül alatt. Voltam fül orr...
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Tisztelt Dr Fáklya Doktornő! Diagnosztizált pajzsmirigy alul működésem és Hashimotóm van. Alulműködés gyulladt pajzsmirigy miatt.Több éve...